Afvallen door Lopen en joggen

Wandelen is de gemakkelijkste, veiligste en minst kostbare lichaamsbeweging. Bijna iedereen heeft profijt van wandelen in een ferme pas, met een snelheid van 5,5 tot 6,5 kilometer per uur, het zal uw cardiovasculaire uithoudingsvermogen vergroten. Oudere mensen, hartpatiënten of mensen die herstellende zijn van een ziekte kunnen ook langzamer wandelen (zo’n drie km per uur) en er toch profijt van hebben. Wandelen is een positieve stap in de richting van een actief leven.

Als u begint met wandelen, begin dan langzaam. Begin met wandelingen van 1,5 kilometer bij een snelheid van 4,5 km per uur en doe dit een aantal keer per week. Voer in de er op volgende weken geleidelijk de afstand op tot vijf km en de snelheid tot zes km per uur. Als u die snelheid niet haalt, loop dan een iets grotere afstand. Zoek mogelijkheden om in uw dagelijkse leven te gaan lopen: parkeer uw auto op iets grotere afstand van de winkel; stap één of twee haltes eerder uit de bus. Als u flink doorstapt, is het aërobe profijt bijna even groot als wanneer u hardloopt.

Hardlopen of joggen is de aërobe sport bij uitstek geworden. Het is één van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om aan lichaamsbeweging te doen. Mensen van alle leeftijden kunnen bijna overal hardlopen, en de enige kosten zijn die voor een paar goed passende hardloopschoenen. Goede hardloopschoenen kun je het beste laten aanmeten in een hardloopwinkel, dus koop die niet zomaar online. Om er zoveel mogelijk profijt uit te halen, kunt u het beste 30 minuten in een gematigd tempo lopen. Vier keer hardlopen per week is voldoende om een aëroob uithoudingsvermogen te kweken.

Een beginnend hardloper kan het beste drie keer per week in een flinke pas non stop 30 tot 45 minuten lopen. Als het uithoudingsvermogen toeneemt, wissel dan hardlopen en wandelen af, totdat u zover bent dat u 30 minuten onafgebroken kunt hardlopen. Bouw dat vervolgens vier keer per week op tot 45 minuten. Doe wel een goede warming-up voordat u gaat hardlopen door bijvoorbeeld een stuk flink door te wandelen of 10 tot 15 minuten langzaam te joggen, en ga vervolgens rekken. U dient een goede cooling-down te doen om flauwvallen te voorkomen: verlaag geleidelijk aan uw tempo en wandel nog 10 à 15 minuten om af te koelen.