Afvallen door skeeleren

Skeeleren is een benaming voor het rolschaatsen op wieltjes die achter elkaar zijn geplaatst, in plaats van twee aan twee. Het is een vorm van rolschaatsen waarbij de wieltjes vastzitten aan een ijshockeyschaats-achtige schoen voor extra steun en de achter elkaar geplaatste wieltjes zorgen voor een groot acceleratie- en manoevreervermogen. De eerste skeelers werden begin 1700 ontwikkeld door een Nederlander die ’s zomers het schaatsen wilde nabootsen door houten wieltjes op houten plankjes te spijkeren en deze aan zijn schoenen te bevestigen. Maar het skeeleren werd pas populair in 1980 toen ijshockeyspeler Scott Olson uit Minneapolis een bedrijfje begon dat skeelers ging produceren en zo een nieuw tijdverdrijf introduceerde. Het skeeleren nam eind jaren ’80 en begin jaren ’90 een hoge vlucht omdat het interessant bleek voor zowel ex-joggers die een minder belastende vorm van fitness zochten, als voor snelheidfreaks die nieuwe stunts wilden proberen. Tegenwoordig is het een van de snelste groeiende sporten ter wereld. Velen doen tegenwoordig aan skeeleren, zij het dat iedereen zijn eigen beweegredenen en eigen stijl heeft. Sommige mensen skeeleren voor hun plezier en om fit te blijven. Anderen doen aan skeelerwedstrijden mee en weer anderen spelen er rolschaatshockey op. Nog een variant die zijn wortels in het schaatsen op ijs heeft, is het aan kunstschaatsen verwante free-style. De meest dynamische vorm van skeeleren heet ‘extreme-skating’.

De skeelersport is inmiddels de louter recreatieve en fitness-vorm ontstegen. Er worden over de hele wereld wedstrijden gehouden die onder het toezicht staan van de International In-line Skating Association (IISA).

Het skeeleren blijkt een gezonde vorm van lichaamsbeweging te zijn die goed is voor hart en bloedvaten. Het is daarom ook een goede manier om af te vallen door te gaan skeeleren. Vooral de benen moeten hard werken en skeeleren vormt ook een goede duurtraining voor andere sportieve doeleinden. Daarnaast is deze sport overal uit te oefenen. Mensen skeeleren op fietspaden, in het park, op de weg en waar er maar ruimte genoeg is om de schaatsvleugels uit te slaan. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat skeeleren op een middelmatige of hoge snelheid evenveel inspanning kost als hardlopen. Bovendien is skeeleren een minder zware belasting voor de knieën omdat ze minder zware schokbewegingen hoeven op te vangen. Dit onderzoek heeft ook vastgesteld dat skeeleren net zo gezond of zelfs gezonder is dan een fitness-oefening als traplopen. Skeeleren bevordert ook een gezonde spierontwikkeling. De Amerikaanse arts Carl Foster van het Amerikaanse schaatsteam heeft via onderzoek vastgesteld dat skeeleren betere resultaten geeft als iemand wil afvallen en sterkere spieren wil kweken dan hardlopen of fietsen. Foster meldt dat mensen met tussenpozen van een half uur wel 285 calorieën kunnen verbranden met skeeleren.

Skeeleren is een blessuregevoelige sport en daarom is het raadzaam om kwetsbare lichaamsdelen goed te beschermen. Goede bescherming betekent pols-, elleboog- en kniebeschermers en eventueel een helm als er op straat of op trappen wordt geskeelerd. Naast deze beschermers is het voor uw eigen veiligheid ook van belang om de controle over de skeelerbewegingen te houden.

Tips voor veilig skeeleren, waardoor je kunt afvallen door skeeleren:

  • Draag altijd bescherming: een helm en elleboog-, knie- en polsbeschermers. Neem les of vraag aanwijzingen als u een beginner bent. Leer hoe u de controle houdt over uw snelheid en hoe u moet draaien, remmen en stoppen.
  • Ga niet op de autorijstrook skeeleren.
  • Skeeler niet in het donker.
  • Zoek een gladde en vlakke ondergrond. Vermijdt bestrating waarop water, olie, afval, zand, grint of modder ligt.
  • Zorg altijd dat de oren en ogen onbedekt blijven.