Afvallen door te fietsen

Fietsen is één van de beste manieren van lichaamsbeweging. Het vraagt van het hart en de bloedsomloop een fikse inspanning: door te fietsen verbrandt u 400 tot 700 calorieën per uur en als u op een racefiets fietst worden niet alleen uw benen maar ook uw bovenrug en schouders aangesproken.

Als u begint met fietsen, kunt u het beste op een egale, verharde weg gaan fietsen. Op die manier kunt u in een tamelijk zware versnelling een gelijkmatig tempo ontwikkelen zonder u te forceren. Als u sterker wordt, kunt u de versnelling lichter zetten en proberen lage heuvels te beklimmen. U kunt ook binnenshuis op een hometrainer fietsen, een van de makkelijkste manieren om uw aërobe conditie op te bouwen. Welke fietsvorm u ook kiest, koop een fiets die past en die voldoet aan uw eisen.

Als u buiten fietst, zijn er enkele dingen waar u op moet letten om de fietsveiligheid te vergroten: als u ’s nachts of in slechte weersomstandigheden fietst, draag dan fel gekleurde, reflecterende kleding en doe uw licht aan; draag GEEN koptelefoon en doe geen zware rugzak om. Sla acht op de verkeersregels: steek uw arm uit; leer van versnelling te veranderen zonder uw ogen van de weg te houden; kijk uit voor water op de weg tijdens een storm, let op spoorrails en rij niet zij aan zij met een andere fietser.

Lees voordat u gaat fietsen alle mogelijke informatie over het onderwerp die u hulp en tips verschaft over wielrennen en conditie. Als u niet rustig begint, kunnen overbelastingblessures (blessures die veroorzaakt worden door overbelasting van de spieren) ontstaan.