Afvallen door te sporten

Afvallen door te sporten
Wanneer we het hebben over afvallen hebben we het vaak al snel ook over afvallen. In dit artikel wil ik het dan ook graag hebben over deze relatie. Je kunt namelijk gewicht verliezen door te gaan sporten.
Wanneer we het over afvallen en sporten hebben, wil ik benadrukken dat het hier vooral gaat om de langduur trainingen. Zoals; lopen, hardlopen, fietsen, roeien, touwtjespringen, spinnen en ga zo maar door. Om het in een zin samen te vatten; sporten die voor een langere periode uitgevoerd kunnen worden. Wanneer je ervoor kiest om met een van deze sporten wat gewicht te kunnen verliezen zul je in de beginfase van het verliezen van gewicht met sporten echter eerst vaak wat in gewicht aankomen. Wanneer het lichaam nog helemaal niet gewend is aan het verliezen van gewicht en je niet vaak sport, zal er eerst extra spiermassa door het lichaam aanworden gemaakt om het sporten überhaupt goed mogelijk te maken. En omdat spieren van dezelfde omvang als vet meer wegen zul je dus iets in gewicht aankomen. Maak je dus geen zorgen wanneer je na een week of twee gesport te hebben op de weegschaal gaat staan en ineens ziet dat je iets in gewicht aan bent gekomen.
Wanneer je af wilt vallen door te sporten, moet je er wel voor blijven waken dat je niet de conditie van het lichaam gaat trainen. De conditie van het lichaam wordt getraind wanneer je een zeer hoge hartslag hebt onder het sporten. Wanneer je puur de conditie traint kun je uiteindelijk iets heel lang vol houden, wat natuurlijk fantastisch is. Maar wat wij willen is gewicht verliezen, het opsparen van extra conditie komt later nog wel. Om vet onder het sporten te verbranden zul je de hartslag dus relatief laag moeten houden. Ik ga niet exact zeggen wat je hartslag moet zijn, maar heb hier wel een handig ezelsbruggetje voor. Wanneer je onder het sporten nog gemakkelijk met iemand anders kun praten zonder al te hard te hijgen kun je ervan uitgaan dat de hartslag op het juiste ritme pompt om vet te verliezen. Zorg ervoor dat je op ongeveer 60 tot 70 procent van je maximale energie beweegt. Kun je dus wel 30 kilometer per uur fietsen? Fiets wanneer je vet wilt verbranden dan ongeveer 20 kilometer per uur.


Naast dat je gewicht verliest onder het sporten, zul je ook de longcapaciteit gaan vergroten waardoor je gemakkelijker en ruimer kunt gaan ademhalen. Ook het hart wordt sterker. Dit zorgt er in totaal voor dat je, je optimaal gaat voelen en een heerlijk gevoel hebt.
Wanneer je echt aan de slag wilt gaan met het verliezen van gewicht door te sporten, raad ik je aan circa 4 keer in de week een uurtje voor iets te trainen. Voor de meeste mensen zal dit uitkomen op hardlopen, maar probeer ook eens een keer te zwemmen of te fietsen. Wanneer je gaat zwemmen of fietsen is de kans op een blessure namelijk een stuk kleiner waardoor de kans grote wordt dat je een van deze twee sporten langer vol gaat houden.
Ik hoop dat je in dit artikel een stuk wijzer bent geworden over de relatie van sporten en afvallen. Probeer gewoon eens te beginnen met bewegen en kijk hoe dit ongeveer zal gaan. Na twee weken kun je misschien ook best eens een keer de klad er ingaan gaan krijgen, maar probeer hierin door te zetten en niet zomaar op te geven. Het gaat wel om je gezondheid en ik vermoed dat het erg belangrijk blijft om hiervoor te knokken en hier voor te blijven gaan. Veel succes met je eerste stappen in het afvallen, vecht ervoor!