Afvallen met groene smoothies

Wil je afvallen dan zijn er werkelijk honderden diëten waar je uit kunt kiezen. Zo kan je ervoor kiezen om af te vallen met dieetproducten zoals maaltijdshakes of maaltijdrepen. Het nadeel van veel diëten en dieetproducten is dat ze vaak niet echt gezond zijn, duur en niet eens echt lekker. Een smakelijke en gezonde manier om af te vallen is met behulp van groene smoothies. Hoe dat zit en werkt lees je hier.

Wat zijn groene smoothies

Om te begrijpen waarom je af kunt vallen met groene smoothies is het allereerst goed om te weten wat groene smoothies precies zijn. Sommige mensen denken dat dit vruchtensappen zijn maar dit is niet helemaal juist. Een groene smoothie bestaat vooral uit groene bladgroente met de aanvulling van wat fruit. Een groene smoothie, die bedoelt is om mee af te vallen, moet voor 60% uit groene bladgroente bestaan en voor 40% uit fruit.

Groene bladgroenten die je gebruikt voor het maken van een groene smoothie zijn spinazie, andijvie, sla, paksoi, snijbiet of broccoli. Groene bladgroenten hebben een aantal bijzondere eigenschappen die het afvallen ondersteunen. Op de eerste plaats zijn ze erg arm aan calorieën en koolhydraten. Dit is belangrijk als je af wilt vallen. Verder zijn groente bladgroenten rijk aan chlorofyl (bladgroen). Deze stof heeft detox eigenschappen. Dit is gunstig als je af wilt vallen omdat bij het afvallen veel afvalstoffen vrij komen die afgevoerd moeten worden. Veel afvalstoffen liggen namelijk in het lichaamsvet opgeslagen. Zo kan je afvallen en je tegelijkertijd beter gaan voelen.

Groene bladgroenten zijn tevens een uitstekende bron van vezels. Ook deze ondersteunen het afvalproces. Vezels zorgen op de eerste plaats voor een gevoel van verzadiging. Een goed gevoel van verzadiging is een voorwaarde om af te kunnen vallen. Ze voorkomen dat je tussen de maaltijden door trek krijgt en gaat lopen snacken of snoepen. Het zijn vaak de tussendoortjes die afvaldoelstellingen kunnen saboteren. Vezels zijn verder belangrijk om afvalstoffen via de ontlasting af te kunnen voeren en ze zijn goed om voor de darmfunctie.

Fruit mag bij een groene smoothie niet ontbreken. Het fruit zorgt voor een zoete smaak. Zonder fruit zou een groene smoothie bitter zijn en alles behalve uitnodigend om op te drinken. Het fruit zorgt tevens voor de nodige vitamines en mineralen. Ook dit is belangrijk tijdens het afvallen. Dit omdat tijdens het afvallen vaak tekorten aan vitamines en mineralen kunnen ontstaan, er wordt immers minder gegeten.

Hoe maak je groene smoothies?

Een groene smoothie bestaat uit minimaal 3 componenten. Deze zijn een vloeistof, een groene bladgroente en fruit. Wat betreft vloeistoffen kan je gewoon water gebruiken of een plantaardige melkvervanger zoals amandeldrink. Het wordt over het algemeen geadviseerd om geen gewone melk als vloeistof te gebruiken. Gewone melk zou de detox eigenschappen van de groene bladgroenten opheffen, wat natuurlijk zonde is.

Een groene smoothie maak je door de vloeistof met de groene bladgroente en wat fruit in de blender te doen. Een minuut op de hoogste stand moet voldoende zijn om de ingrediënten om te toveren en een heerlijk gladde en goed drinkbare smoothie.

Naast de 3 basis componenten kan je eventueel extra’s aan de groene smoothie gaan toevoegen. Zo kan je er een wat lijnzaadolie in doen om omega 3 vetzuren aan je smoothie toe te voegen. Of een eetlepel kokosolie voor wat middellange keten vetzuren, deze vetzuren worden snel omgezet in energie. Je kunt ook een eetlepel hennepzaad toevoegen om eiwitten en vetzuren aan je smoothie toe te voegen. En zo zijn er tal van superfoods die je groene smoothie wat extra kunnen geven. Het is maar net waar je op dat moment het meeste behoefte aan hebt.

Wil je afvallen dan kan het nuttig zijn om een eiwitbron aan je smoothie toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat je langere tijd een voldaan gevoel hebt.

Afvallen

Wil je afvallen met groene smoothies dan is het de bedoeling dat je een maaltijd ermee gaat vervangen. Zo kan je de boterhammen van het ontbijt of van de lunch vervangen door een groene smoothie. Je kunt er ook voor kiezen om zowel ontbijt als lunch te vervangen door groene smoothies om sneller je streefgewicht te bereiken.

Bij het ontbijt of bij de lunch zijn we vaak gewend om brood te eten. Brood is erg rijk aan koolhydraten. En door het brood te vervangen door een groene smoothie bereiken we dat er minder koolhydraten in ons dieet zitten. Dit is erg gunstig voor iedereen die wil afvallen. De meeste diëten zijn niet zonder reden gebaseerd op een koolhydraatarme leefstijl. Het is waar dat we koolhydraten nodig hebben maar eigenlijk eten we er teveel van. De gemiddelde Nederlander eet tussen de 55% en 60% van zijn calorieën in de vorm van koolhydraten. Dit terwijl 35% tot 40% al voldoende zou zijn. Doordat we teveel koolhydraten eten is de bloedsuikerspiegel hoger dan goed voor ons is. Dit zorgt ervoor dat er veel insuline nodig is om de bloedsuikerspiegel weer omlaag te brengen. Insuline zorgt echter ook voor de opslag van lichaamsvet. Doordat er minder koolhydraten gegeten worden heb je minder insuline nodig en wordt het lichaam in de gelegenheid gebracht om vet te verbranden.

Het is goed om te weten dat een groene smoothie maar weinig koolhydraten bevat. De groene bladgroenten bevatten vrijwel geen koolhydraten en het fruit maar een klein beetje. Afvallen met groene smoothies kan je daarom zien als een gezonde vorm van het koolhydraatarme dieet. Het is daarom wel belangrijk dat je let op de vloeistoffen die je gebruikt voor het maken van de groene smoothies. Gebruik je een plantaardige melkvervanger die gezoet is dan bevat deze suikers. Om deze reden gebruik je het beste gewoon water of ongezoete plantaardige melkvervangers. Het fruit in de smoothie zorgt voor de zoete smaak.

1 gedachte op “Afvallen met groene smoothies”

  1. Pingback: Gezond oud worden met groene smoethies – NPOE

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *