Afvallen wondermiddel

Er zijn bepaalde momenten dat de kranten weer vol staan met allerlei advertenties die inhaken op de wens om af te vallen. Kijk bijvoorbeeld in begin januari, dus na de feestdagen in december, maar eens in de kranten. Ook in de tijdschriften voor de zomervakantie treft men deze advertenties aan.

Wat opvalt is het grote aantal verschillende methoden die heilig worden verklaard om zo het gewenste gewicht te behalen. Bovendien zal iedere fabrikant maar wat graag verklaren dat zijn methode een BLIJVEND slank figuur oplevert. En de klant betaalt grif.

Er gaan miljoenen om in de slankheidsindustrie. Een schitterende handel, zeker als men weet dat de klant vroeger of later wet weer voor de deur zal staan.

Bovendien worden dergelijke advertenties dikwijls met prachtige foto’s ondersteund. Mevr. A. te H. die voor de kuur wel 134 kg woog en die nu (getuige de foto) als fotomodel door het leven gaat.

Het is niet aan ons om al deze middelen aan te vallen. Bovendien, er zijn gerespecteerde firma’s die een betrouwbaar product op de markt brengen. Het gaat er ons in deze cursus vooral om u een stuk zekerheid (nuchterheid) bij te brengen. Het is bijvoorbeeld een nuchtere constatering dat wie een willekeurig middel neemt altijd wel – zeker de eerste week – zal afvallen. Immers alleen al door het zich over geven aan zo’n methode, zullen we gedurende één of twee weken een zekere discipline opbrengen. We eten in zo’n periode toch iets maatbewuster. We nemen geen al te vette voeding. We drinken suikervrij en zie het wondermiddel werkt…

Daarnaast worden er verschillende op zich vreemd uitziende methoden aangeboden. Beweegbanken, apparaten voor elektrische spierstimulatie, thermische baden, speciale korsetten, etc. Onze wens om maar af te vallen is dikwijls zo sterk dat we graag alle mogelijkheden te baat nemen… werkt het niet, jammer dan… het schaadt immers ook niet.

Helaas is dat niet zo. Sommige middelen zijn domweg gevaarlijk. Zo is een slankheidsgordel in feite een zeer gevaarlijk middel. Het kan aanleiding geven tot allerlei maagklachten en het kan fikse huidbeschadigingen opleveren.

En over schade gesproken. De zoveelste poging die uiteindelijk op niets uitloopt levert tenslotte een fikse domper op. Het is misschien overdreven om over “emotionele schade” te spreken, maar men mag niet onderschatten hoeveel leed vaak gepaard gaat met de “zoveelste mislukking”.