Alternatief voor lekkere trek

Veel mensen die problemen met hun gewicht hebben, kennen het probleem “eten zonder honger” wel. Ze hebben trek in iets terwijl ze bijvoorbeeld net gegeten hebben. Soms is dat gewoon lekkere trek. U hebt gewoon zin in chocolade of een borreltje. Soms heeft u ook trek in iets vanwege uw stemming. Ontevredenheid, verveling, boosheid, enzovoorts zijn veel voorkomende stemmingen waarin iemand geneigd is te gaan eten om dat gevoel kwijt te raken. Dat dit meestal juist averechts werkt, weten de meeste mensen uit eigen ervaring.

Een eerste vereiste voor het veranderen van u eetgedrag is leren in te zien op welke momenten je eet vanwege je slechte stemming of om dat je echt trek hebt. We zullen in les 6 dieper op deze onderwerpen ingaan.

Op deze plaats geven we echter een voorproefje hoe men op bepaalde momenten kan handelen.

Misschien weet iemand haarfijn wanneer hij/zij trek krijgt en zich vaak moeilijkkan beheersen. Wat kunt u daar aan doen?

Het eerste wat u kunt doen is het uitstellen van het eet-moment. Niet meteen naar het eten grijpen, maar een bezigheid zoeken die de aandacht afleidt. Loop bijvoorbeeld naar boven of naar een andere kamer om te gaan telefoneren, ga de hond uitlaten, brei een trui, etc. Of schrijf een aantal bezigheden op die u altijd nog had willen doen en ga die uitvoeren op zulke moeilijke momenten. Als u namelijk uw trek gaat belonen met eten is het de volgende keer nog moeilijker om deze trek te weerstaan. Elke keer als u trek krijgt, associeert u dat met het eten van iets wat u heel lekker vindt en op den duur krijgt u alleen voldoening als u dat ook daadwerkelijk eet. Uitstel kan leiden tot afstel. Verzin situaties waarbij u niet kunt eten en ook niet aan eten denkt.

U kunt voor uzelf een lijst van alternatieve bezigheden maken voor die moeilijke momenten.

 

moeilijk moment	alternatief
altijd zin in snacks tijdens het TV kijken	ga breien of naaien of loop even weg als u trek krijgt
tijdens het autorijden altijd zin in dropjes	zet leuke muziek aan en zing mee
kan geen restjes eten overlaten	zet schalen weg en ruim eerst op
kan niet stoppen met eten	ga om die tijd de hond uitlaten of loop een blokje om
krijg om 9/10 's avonds altijd honger	bewaar je nagerecht tot dat moment