Bestaan er supplementen die daadwerkelijk helpen met afslanken?

Wanneer het om gewicht verliezen gaat, is er geen tekort aan pillen, drankjes en supplementen die beweren jou te kunnen helpen met afslanken. Maar helpen afslanksupplementen daadwerkelijk en zijn ze veilig?

De beste supplementen voor afslanken kunnen één of meer actieve ingrediënten bevatten die bedoeld zijn om de vetverbranding te verhogen, de eetlust te verminderen of de opname van vet te verminderen.

Niet alle pillen en supplementen voor gewichtsverlies zijn zonder risico. Bepaalde voedingssupplementen kunnen onaangename bijwerkingen veroorzaken, terwijl van andere supplementen niet bewezen is dat ze tot gewichtsverlies leiden.

In dit artikel zullen wij daarom 5 supplementen – gericht op afslanken – bekijken en toelichten. Voordat wij daarmee van start gaan, willen wij benadrukken dat je altijd eerst een medisch specialist (zoals een huisarts of diëtist) moet raadplegen, alvorens je afslanksupplementen aan jouw dieet toevoegt.

1. Alli (Orlistat)


Alli is de merknaam van het medicijn genaamd “orlistat”. Orlistat is één van de meest populaire afslankpillen.

Orlistat is verkrijgbaar als een voorgeschreven medicijn en wordt ook zonder recept verkocht. De werking van dit medicijn houdt in dat het een deel van het vet – wat middels voeding jouw lichaam binnenkomt – afbreekt. Wanneer de darmen minder vet opnemen, kan er gewichtsverlies optreden.

Een overzicht van 11 studies wees uit dat orlistat het gewichtsverlies met een kleine hoeveelheid zou kunnen verbeteren. Uit de desbetreffende beoordeling bleek dat degenen die orlistat gebruikten, gemiddeld 2,9 procent meer gewicht verloren dan degenen die het medicijn niet gebruikten.

Orlistat kan echter een verandering in de stoelgang veroorzaken, wat tot ongewenste effecten leidt. Mensen die orlistat gebruiken, kunnen bijwerkingen ervaren, zoals diarree, buikpijn en moeite met het beheersen van de stoelgang.

 

2. Cafeïne

Cafeïne is een stimulerende stof die voorkomt in koffie, thee, frisdrank en chocolade. Het wordt alsmede vaak toegevoegd aan dieetpillen en supplementen ter bevordering van gewicht verliezen.

Volgens een onderzoek onder 76 zwaarlijvige volwassenen, zagen mensen met een hoge cafeïne-inname een grotere afname van de vetmassa, de gewichtsomtrek en het totale gewicht in vergelijking met degenen met een lage cafeïne-inname.

Bijwerkingen van cafeïne zijn onder meer een rusteloos gevoel, een verhoogde hartslag en slaapproblemen. Wanneer je last krijgt van deze bijwerkingen, is het noodzakelijk om de cafeïne-inname te verlagen of cafeïne in zijn geheel te vermijden.

3. Glucomannan

 

Glucomannan is een type supplement dat rijk aan vezels is. Het werkt door water in de darmen te absorberen, wat leidt tot een verzadigd gevoel. Daardoor neemt de eetlust van veel mensen af. 

Desalniettemin lijken studies tegenstrijdig te zijn over de vraag of glucomannan kan helpen bij afvallen.

Een onderzoek uit 2005 onder 176 mensen duidde namelijk aan dat het gebruik van glucomannan bijdroeg aan gewichtsverlies bij gezonde volwassenen met overgewicht. Een recentere beoordeling van gerandomiseerde controleproeven gaf echter aan dat glucomannan niet tot significant gewichtsverlies leek te leiden.

Voor degenen die glucomannan gebruiken, kunnen gasvorming, diarree en buikpijn veelvoorkomende bijwerkingen zijn. 

 

4. Groene thee-extract

Veel afslankpillen bevatten groene thee, aangezien deze voedingsstof het vermogen van het lichaam om vet te verbranden kan vergroten – vooral in de maagstreek.

Hoewel er meer bewijs nodig is, blijkt uit enig onderzoek dat dranken met extract van groene thee het vetverlies rond de maag kunnen bevorderen. De toename van vetverlies kan eveneens leiden tot een bescheiden gewichtsverlies.

Hoewel groene thee-extract meestal goed wordt verdragen, kan het maagpijn, obstipatie en misselijkheid veroorzaken.

5. Hydroxycut

 

Hydroxycut is een populair voedingssupplement. Er zijn verschillende hydroxycut-producten beschikbaar in Nederland die ieder verschillende ingrediënten bevatten. Hydroxycut-supplementen bevatten doorgaans plantenextracten en cafeïne, hoewel er ook cafeïnevrije versies van het voedingssupplement beschikbaar zijn.

Er zijn geen studies die hydroxycut specifiek beoordelen. De onderzochte cafeïne kan, zoals eerder beschreven in dit artikel, mogelijkerwijs bijdragen aan een kleine afname van gewicht.

Omdat de ingrediënten in een supplement met hydroxycut variëren, is het lastig om de mogelijke bijwerkingen te beschrijven. Hydroxycut-producten die cafeïne bevatten, kunnen nervositeit en een verhoogde hartslag in de hand werken.

Hydroxycut wordt beschouwd als een supplement en ondergaat niet dezelfde rigoureuze tests als medicijnen om de veiligheid te bepalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *