Bewegen, keuzes maken introductie

Het is zo makkelijk alles met de auto te doen, lekker lui voor de TV of video te hangen. Het is heel wat minder eenvoudig deze levensstijl te veranderen. We hebben al heel wat woorden gewijd aan de voordelen van extra lichaamsbeweging bij afvallen en op gewicht blijven. Iedereen zal zo langzamerhand wet overtuigd zijn van het nut van lichaamsbeweging. Maar hoe gaan we dat aanpakken?
Lichaamsbeweging hoeft niet te betekenen dat iedereen meteen de marathon van Rotterdam moet gaan lopen. Iedere vorm van lichaamsbeweging is goed. Ten aanzien van gewichtsverlies kan wandelen bijvoorbeéld net zoveel effect hebben als hardlopen, als u maar wel dezelfde afstand loopt.

Bij het invoeren van meer lichaamsbeweging in uw leven gaat het er vooral om dat je daar ook plezier in hebt. Als u elke avond met lood in de schoenen een rondje gaat hardlopen, omdat u het zo vervelend vindt, zal het hardlopen geen lang leven beschoren zijn. U heeft er op die manier snel genoeg van.

Bij onze cursus moeten we op twee momenten een keuze maken:
– begin week 3: we kiezen voor een eenvoudige uitvoerbare vorm van lichamelijke activiteit,

– begin van week 5: we maken een keuze voor een vorm van lichamelijke activiteit die gedurende een langere periode is vol te houden.

Dat we twee maal kiezen voor een plan voor lichamelijke activiteit, heeft een reden. Aan het begin van week 5 voelen we ons een stuk beter dan aan het begin van week 3; er kunnen dus ook andere keuzes gemaakt worden. Week 5 is echter ook de week dat er behoorlijke problemen kunnen zijn met het volhouden van het programma. Dit is de reden dat we in week 5 nogmaals kiezen, maar dan voor een programma dat voortdurend kan worden volgehouden.