Bewust en gezond eten

Als we door gewoon op te letten een paar kilo willen afvallen, zullen we nauwlettend onze eigen eetgewoontes in de gaten moeten houden. Het geheugensteuntje voor een gezonde voeding vormt daarbij de leidraad.

Erg belangrijk is het om het eten goed over de dag te verdelen om
daarmee te voorkomen, dat u op “onmogelijke” tijden honger krijgt en gaat “zoeken”; want meestal gaat het dan verkeerd.
U begint ’s morgens met een goed ontbijt; dat is ontzettend belangrijk, omdat u de hele nacht wel energie hebt verbruikt, maar niets hebt aangevuld; bovendien doen de meeste mensen ’s morgens het meest. Voor al degenen, die ’s morgens echt niets door hun keel kunnen krijgen geldt het volgende: probeer eens pap als ontbijt, als u het kauwen te vermoeiend vindt en als zelfs dat niet lukt drink dan in eik geval een glas melk of yoghurt en neem 1 of 2 sneetjes brood om half elf.

Eet overdag niet te weinig. Juist omdat u de hele dag bezig bent verbruikt uw lichaam voortdurend energie. Als u steeds net iets minder energie toevoert, dan het lichaam verbruikt, zorgt u voor een gelijkmatig vermageringsproces.
Gebruik een “normale” warme maaltijd; aparte potjes en pannetjes hoeven niet. Het hele gezin kan meegenieten! Maak gebruik van de volgende “foefjes”.

neem zelf een tartaartje of kipfilet als de rest van het gezin speklapjes wil eten.
maak magere stamppot met veel groente; als uw gezin dat echt niet lekker vind, kook dan wat aardappels extra. Neem eerst “uw” portie stamppot en houd het even warm; meng door de “rest” wat extra vet of boter en de overgebleven aardappels
ook rijst- en macaronigerechten kunnen een probleem vormen: neem er niet zoveel van maar juist wel veel groente.

Hebt u als u gaat koken al erge honger, gebruik dan alvast een kopje heldere soep of bouillon.
Ook kunt u het nagerecht voor wat later op de avond bewaren.
Eet, als u’s avonds nog actief bent en/of laat naar bed gaat ook nog wat, een boterham, wat fruit, of drink een beker melk. Daarmee voorkomt u, dat u van de honger niet kunt slapen.

Dan moeten we het ook nog even hebben over al die keren dat we “verplicht” moeten eten: de zakendiners, de verjaardagen, de recepties…. Allemaal natuurlijk heel gezellig, maar vaak funest voor de lijn. Betekent dit nu, dat u voortaan als kluizenaar door het leven moet gaan, alle gezelligheid buiten moet sluiten of een andere baan moet zoeken ?

We vinden van niet. Maar bereid u op dit soort gelegenheden voor, net zoals u zich voorbereid als u op vakantie gaat, of een vreemde stad bezoekt.

Ook hier geven we weer enkele adviezen; bedenk er gerust zelf een paar bij.

onder een zakendiner kunt u meestal niet uit, het is min of meer verplicht. Probeer dan bijvoorbeeld met de keuze van het menu zo veel mogelijk rekening te houden met gezonde en magere gerechten; dus een heldere soep, vlees zonder ladingen vette saus, een bescheiden hoeveelheid rijst of frites en in plaats van ijs met slagroom een vruchtensalade of sorbetijsje na. En eet een dag daarna dan zeer bescheiden.
ook verjaardagen vormen voor sommigen een obsessie: als je bij de een gebakje eet, moet je het bij de ander ook doen, zelfs als je er geen trek in hebt. En al die hapjes zijn natuurlijk heerlijk, maar een ware kwelling voor iedereen, die aan de lijn wil doen.

Probeer het eens zo: neem zo’n verjaardag in gedachten en probeer een keuze te maken uit hapjes of drankjes, waar u eigenlijk best buiten kunt en lekkernijen waar u écht dol op bent. Spreek dan met uzelf af, dat u uit de laatste categorie een bepaalde hoeveelheid zult nemen en als compensatie de andere dingen zult laten staan.
Sommige mensen zetten ook gewoon een schaaltje met lekkers voor zich neer en gaan pas eten tegen de tijd, dat ze van plan zijn weg te gaan.

Wat betreft uw “slechte” eet/snoepgewoontes het volgende:

Gewoontes zijn nooit van de ene op de andere dag af te leren. Houd daar bij het vermageren rekening mee. Overigens komen we hier in de laatste les op terug. Als u voor uzelf een dieetplan gaat maken, is het niet onverstandig om voor elke dag of 1 of meer keren per week uzelf iets lekkers toe te staan.
Op de eerste plaats kun u daardoor leren verantwoord met allerlei lekkere dingen om te gaan, een goede keuze te maken en bovendien is het ook een beloning voor al die keren, dat u wel nee hebt gezegd.

Het feit, dat “slechte” gewoontes niet zomaar zijn af te leren, betekent ook, dat u als het eens een keertje mis gaat, niet meteen in de put moet gaan zitten met het gevoel “ik kan het toch niet”.

IEDEREEN die lijnt heeft wel eens zwakke momenten. Vergeet wat u deed zogauw mogelijk; blijf positief over uzelf denken en pak de”vermageringsdraad” weer zo gauw mogelijk op.

Onthoud
Zorg voor een goede toevoer van voedingsstoffen.
Verdeel het eten regelmatig over de dag.
Geef uzelf af en toe een beloning in de vorm van iets lekkers als het goedgaat.
Gaat het een keer mis, vergeet het dan zo gauw mogelijk en begin opnieuw.