Cholesterol, hoe zit dat?

Een van de bestanddelen in ons bloed is de stof cholesterol. Het gaat hier om een vetachtige substantie. De stof komt vooral voor in:

eierdooiers;
lever;
nieren;
garnalen;
hom en kuit.

Let wel, ons lichaam heeft cholesterol nodig. Het is dus fout om te zeggen “we moeten ons cholesterol kwijt zien te raken”. Maar een te veel aan cholesterol levert een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziektes.

In feite onderscheiden we 3 soorten vet namelijk:

1: verzadigde vetten;

2: enkelvoudige onverzadigde vetten;
3: meervoudige onverzadigde vetten.

Het zijn vooral de zogenaamde verzadigde vetten die oorzaak kunnen zijn vaneen te hoog gehalte aan cholesterol. Verzadigde vetten bevinden zich o.a. indierlijke producten. Denk maar eens aan: reuzel, rundvet, vette vleeswaren,frituurvet, spek, volle melkproducten, kokosvet, palmolie en chocolade.

Enkelvoudige onverzadigde vetten hebben waarschijnlijk nauwelijks invloed op het cholesterol-gehalte. Dit soort vetten treft men onder andere aan in olijfolie en pinda’s. Maar het is bekend dat vooral de meervoudig onverzadigde vetten (m.o.v.), het cholesterolgehalte van het bloed kunnen verlagen. Op de etiketten van producten die veel meervoudig onverzadigd vetzuren bevatten staat dit ook altijd aangegeven.

Onthoud
Een te hoog cholesterolgehalte geeft een verhoogd risico op het krijgen vanhart- en vaatziektes. Het cholesterolgehalte kan afnemen door producten metmeervoudig onverzadigde vetzuren te nemen.