Combinatie, sport en dieet

De beste oplossing
Een groot nadeel van afvallen alleen door middel van extra lichaamsbeweging is dat het heel langzaam gaat. Voordat iemand 1 0 kilo kwijt is, gaat er toch wel een jaar overheen(!) Een dieet heeft echter weer als nadelen dat de basaal stofwisseling daalt, dat er naar verhouding meer spierweefsel wordt aangesproken en dat men het vaak niet lang volhoudt. Interessant wordt het als de voordelen van beide methoden de nadelen kunnen opheffen.

Er is meer ruimte voor iets extra’s
Een dieet houden is niet eenvoudig. Veel mensen weten dat uit ervaring. Het lijkt wel of op het moment dat u wilt afvallen iedereen jarig is of wij trouwen, etc. Het is moeilijk om u voortdurend te moeten beheersen. Zeker als u nog door omstandigheden zoals verjaardagen (voortdurend) blootstaat aan allerlei lekkernijen.
Tegenwoordig zal ook geen enkele diëtiste een dieet voorschrijven, waarbij er geen ruimte is voor iets lekkers. Een leven zonder feesten is immers als een weg zonder herbergen, Af en toe moet men zichzelf ook iets gunnen. Maar het moet binnen de perken blijven. Soms is dat moeilijk. Aan het einde van de cursus zullen we onze standvastigheid eens testen door zelf een feestje te organiseren. Uiteraard worden er vele tips gegeven om van ons feestje werkelijk een feest te maken.

Extra lichaamsbeweging kan een hulpmiddel zijn om u te beheersen maar geeft ook ruimte voor iets extra’s. Een bekende onderzoeker op het gebied van sport en afvallen heeft eens gezegd dat het grootste voordeel van sporten is, dat men tijdens de sportactiviteit niet kan eten. Er blijft gewoon minder tijd over om te eten. Men kan net voor het sporten niet eten, tijdens en ook na het sporten niet. Als u dan bovendien op een tijdstip gaat sporten waarin u het normaal moeilijk hebt om u te beheersen, vangt u twee vliegen in een klap. U verbruikt extra energie en u ontloopt de situatie waarin u geneigd bent te gaan eten.

Ook niet geplande activiteiten zijn goed
Overigens hoeft dit geen geplande sportactiviteit te zijn. U kunt ook, als u voelt dat u de neiging heeft om te gaan eten, iets anders gaan doen. In de tuin werken, of een wandelingetje maken, of even naar een andere verdieping lopen, etc. Het gaat er om dat de aandacht afgeleid wordt. U zult merken dat als u iets anders gaat doen, u de trek in het een of ander vergeten bent. Dit zal niet altijd lukken, maar iedere keer dat het wel lukt is weer winst. En iedere keer dat het weer lukt, geeft het weer meer zelfvertrouwen voor de volgende keer.

Ook bij verjaardagen of andere feestelijke gelegenheden is het niet nodig om op water en brood te leven. En om uzelf enigszins ruimte te bieden voor wat extra’s kunt u die dag de extra calorieën opvangen door wat meer aan lichaamsbeweging te doen.

Onthoud
Door meer lichamelijke beweging ontstaat de ruimte om af en toe iets extra tenemen.

Sporten/lichamelijke activiteit wordt door veel onderzoekers op het gebied van overgewicht gezien als de sleutel tot het ‘succes”, waarmee met succes het op gewicht blijven bedoeld wordt. Het voortdurend afvallen, aankomen, afvallen, het jojo-effect is namelijk zeer nadelig voor de gezondheid. Men vermoedt dat als u na een lijnperiode weer in gewicht aankomt, het vet vooral meer intern, meer rondom de organen in het lichaam gaat zitten en minder onder de huid. Dit heeft weer negatieve gevolgen zoals een groter risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Het is dus beter om uw gewicht te handhaven.