Crossfight, wat is dat?

Crossfight is afgeleid van MMA ‘Mixed Martial Arts’ een sport die meerdere gevechtssporten (Braziliaanse Jiu Jitsu/ Boxen/ Worstelen/ Judo/ …) tot één geheel maakt. De sport wint in een razend tempo aan populariteit en zowel menig man als vrouw kiezen voor de disciplinaire MMA trainingen met de bijbehorende blauwe plekken. Het is een aanrader voor diegene die graag hun grenzen verleggen, omdat deze sport draait om discipline, jezelf pushen, teamgevoel, en jezelf uitdagen.

Uiteraard zijn er nog andere manieren om je eerste K.O. te verkrijgen. Is al dat “facepunching” niets voor jou? Probeer dan eens crossfight! Je leest het goed, crossFIGHT.

Oké, er is een verschil tussen crossfit en crossfight. In principe is het op dezelfde basis gelegd, namelijk een constant variërende en functionele training, uitgevoerd onder hoge intensiteit (HIIT => High intensity interval training). In andere woorden, je doet 30 seconden tot 1 minuut lang een oefening zonder te stoppen, om dan te schakelen naar de volgende met een tussenpauze van 10 tot 30 seconden. Je doet ongeveer 7-10 oefeningen, en dat is dan 1 ronde, om een gehele training te verkrijgen doe je dus een aantal rondes. De focus ligt erop om alles te blijven geven tot het einde. Dit soort trainingen duren meestal maar rond de 30 minuten, puur door de hoge intensiteit en dat deze niet lang vol te houden is.

Bij crossfight komen er elementen uit de vechtsport bij kijken.

Het is een training die verschillende aspecten van een workout samenbrengt in één training. Zoals gymnastiek, olympisch gewichtheffen (zoals bij crossfit) maar ook oefeningen uit het boksen en kickboksen. De bewegingen die gemaakt worden zijn van het type dat je hele lichaam constant hier bij betrokken is. Het tillen, gooien, duwen, trekken, klimmen, rennen, en andere cardio oefeningen die erbij komen kijken zorgen voor een zeer complete training. Het belangrijkste is dat je door blijft gaan en voldoende water blijft drinken gedurende de training.

 Ook Olympisch gewichtheffen is een onderdeel van Crossfight.

Er zijn, buiten de cardio exercitie, nog enkele andere grote voordelen aan crossfight trainingen, zoals:

• Uithoudingsvermogen
• Het verbeteren van Hart en longfuncties
• Krachtopbouw
• Betere weerstand
• Doorzettingsvermogen
• Coördinatie
• Flexibiliteit
• Balans
Om er enkelen op te noemen. Buiten dit alles werken dit soort trainingen ook enorm goed voor de mentaliteit. Je ziet af, maar door dat het zo afwisselend is kun je eigenlijk niet verveeld raken omdat je telkens een nieuwe oefening moet beginnen en dus niet de kans krijgt om in herhaling te vallen. Door het trappen en boksen dat erbij komt kijken is het een goede manier om alle stoom even af te blazen na een drukke werkdag.

Voor wie zijn deze trainingen bedoeld?

Iedereen! Of je nu sportleerkracht, administratief personeel, of huisvrouw/ man bent, het doel van dit soort trainingen is het zo fit mogelijk maken van de persoon. Uiteindelijk kies je zelf je eigen tempo (al blijft de focus op het pushen van jezelf om steeds je tijd te kunnen verbeteren), iedereen kan deelnemen aan dit soort trainingen.


Het leuke aan crossfight is dat je er in principe heel weinig materiaal voor nodig hebt.

Waarom helpt de Crossfight training bij het afvallen?

Na een intensieve training blijft je metabolisme nog een tijd lang hoger ‘draaien’ waardoor je meer calorieën verbrandt in rust. Om het in wetenschappelijke termen uit te leggen. Dit zorgt voor het EPOC effect (Excess Post Exercise Oxygen Consumption). Omdat je alles van jezelf geeft tijdens zo’n training, stijgt je hartslag naar het maximum en ontstaat er hierdoor een zuurstoftekort in je bloed. Na de training zal de hoge hartslag eenmaal verlagen, maar door dat je op een zo hoge intensiteit hebt getraind blijft het zuurstofverbruik in het bloed wat langer hoger dan voor je met je training begon. Juist dat is hetgene dat meer energie vraagt, waardoor je na je training tijdelijk meer calorieën zal verbranden in rust fase. Deze workout is perfect voor zowel vetverbranding, als het uithoudingsvermogen en het “scherper” stellen van het lichaam.
Vergeet niet dat de juiste voeding ook enorm helpt bij het goed afvallen en de spieropbouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *