De mentale kant van afvallen en diëten

De mentale kant van afvallen en diëten
Er wordt maar weinig over gesproken, maar er is toch slechts weinig informatie over bekend en dat is jammer. Ik wil het in dit artikel namelijk hebben over de mentale kant van het afvallen en diëten. Afvallen en diëten gaat namelijk niet alleen over de praktische zaken. Het is een mentale strijd waar men vaak maar moeilijk aan kan wennen. Belangrijk is daarom dat je mentaal gezien ook sterk moet zijn om te kunnen beginnen aan de strijd tegen de kilo’s.

Allereerst is het denk ik belangrijk om jezelf af te vragen waarom je precies wilt af vallen. Als er reden is om gewicht te verliezen dan kun je, je hier vaak namelijk ook een doel bij stellen waardoor het mogelijk wordt om dit doel gemakkelijker te bereiken. Als je er in je hoofd uiteindelijk achter bent gekomen waarom je gewicht wilt gaan verliezen kun je overstappen op andere gedachtes. De andere gedachtes waar ik op doel is de manier hoe je de weg naar het ideale gewicht uiteindelijk wilt gaan bereiken. Je zult om het ideale gewicht te bereiken dus een bepaald plan moeten gaan uitstippelen zodat je, je duidelijk voor kunt stellen hoe je uiteindelijk het ideale gewicht stapje voor stapje kunt gaan bereiken. Het best kun je jezelf een aantal dingen indenken. Ten eerste kun je kijken naar wat je vandaag, morgen en overmorgen moet doen om dit doel te bereiken om ten tweede vervolgens meer in de toekomst te kijken. Waar wil je over een paar maanden staan? Hoeveel kilo moet er volgende maand van mijn gewicht af zijn, zijn dan ook vragen die je jezelf prima zult kunnen stellen.

Zo zal de eerste stap al kunnen zijn dat je straks geen chips of koek gaat eten en kan die daarop volgende stap zijn dat je ervoor kiest een mandarijn op te eten. Zoals je begrijpt zijn de stappen die je moet doorlopen dus zeer kleine stapjes. Al deze kleine stappen zullen uiteindelijk echter een groter en belangrijk doel realiseren. Als al deze kleine stapjes uiteindelijk duidelijk zijn kun je uiteindelijk pas gaan starten. Je moet het afvallen dus juist proberen minder te gaan zien als een mentaal gevecht, werk er bij voorkeur meer aan om het doel dat je wil bereiken en dat is afvallen, om te zetten in een handig stappenplan. Nu bedoel ik natuurlijk niet dat alles wat je doet exact in een stappenplan moet worden beschreven. Wellicht helpt het al als de hoofdlijnen duidelijk voor je zijn.
Wil je gewicht verliezen? Stel jezelf deze vraag eens goed. Wil je dit echt? Wanneer je niet met volle motivatie begint aan het verliezen van gewicht is de kans namelijk groot dat je gaat falen, waardoor je zelfvertrouwen flink wat schade kan oplopen. Als je uiteindelijk wel de motivatie hebt gevonden om er vol tegenaan te gaan wordt het gemakkelijker om je gestelde doelen te bereiken. Deze doelen zullen dan ook op een natuurlijk en snelle manier bereikt kunnen worden, waarbij je minder snel gaat willen opgeven.

En de mentale kant van het afvallen zit hem er natuurlijk ook gewoon in dat bepaalde zaken tussen je oren zitten. Zo wil je misschien als doelstellen dat je 10 kilo afgaat vallen, terwijl er misschien makkelijk 12 kilo aan gewicht kan worden verloren, maar je jezelf te veel belemmerd door het gestelde doel van 10 kilo aan gewichtsverlies. Je herkent dit gevoel misschien wanneer je wel eens rondjes om de atletiekbaan hebt gelopen. Vaak stel je jezelf dan als doel om bijvoorbeeld vijf rondjes te lopen. Wanneer je deze vijf rondjes vervolgens hebt voltooid ben je erg blij dat je dit doel hebt behaald, terwijl er gemakkelijk nog een rondje bij had gekund. Verleg dus je eigen grenzen maar ze je brein over op wat fysiek mogelijk is en niet waartoe je mentaal instaat bent.
Er zitten dan ook niet voor niets vele zaken tussen je oren, de meeste mensen weten heus wel hoe ze moeten afvallen, maar zijn gewoon te lui om dat uiteindelijk te doen. Ze willen daarom ook graag over zoveel mogelijk informatie beschikken over het afvalproces zelf, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. De meeste mensen weten namelijk heus wel waarom ze moeten afvallen en hoe ze moeten afvallen. Het overgrote deel van een dieet is dan ook het mentale, fysiek zijn de mogelijkheden namelijk veel groter.

Ik hoop dat je uit dit artikel nuttige informatie hebt kunnen halen. Het gevecht met de kilo’s zul je hiermee natuurlijk nog niet hebben gewonnen, maar je bent er allicht wel een stapje dichterbij gekomen. Bedankt voor je interesse in dit artikel!