De voordelen en nadelen van maaltijden met vis

Vis behoort tot het eetpatroon van velen van ons. Bij elke maaltijd kan je deze erbij halen: bij het ontbijt, bij de lunch en bij je avonddiner. Ook eet men visproducten als tussendoortje zoals sardientjes op een toastje. Het is dus een zeer handig product dat net zoals kip vele toepassingen kent: je kan het stomen, braden, stoven, koken en op de barbecue leggen! Vis is bovendien ook enorm gezond, maar hier en daar is extra aandacht toch nodig. Hieronder vind je alvast een overzicht van de voor- en nadelen.

Gunstige effecten van vis

Vis heeft allerlei positieve eigenschappen op je lichaam. Lees ook hier waarom juist verse vis gezond is. Zo biedt het je vitamines aan en diverse noodzakelijke mineralen. Maar waar vis vooral gekend voor is, zijn de vetzuren. Deze hebben effect op het belangrijkste element van je lichaam, namelijk je hart. Vis beïnvloed op positieve wijze je hartritme, waardoor ze de kans op een hartstilstand verminderen. Bovendien is vis goed voor de gezondheid van je hart- en bloedvaten en verkleinen ze de kans op een herseninfarct! Wil je vaker vis eten, maar lukt het niet om zelf te koken? Kies dan voor lekkere en gezonde kant-en klaar maaltijden met vis aan huis.

Nadelige effecten van vis

Vis eten kan ook risico’s aan je opdwingen. Wees bovenal voorzichtig met bedorven vis: is het te warm of heb je hem te lang bewaard? Verkies dan de vuilnisbak in plaats van je bord, want je kan er goed ziek van worden: misselijkheid, diarree, hoofdpijn, maagpijn, darmklachten en braakneigingen; deze symptomen wil je gegarandeerd buitenshuis houden.

Vis is ook gevaarlijk voor het ontstaan van allergische reacties, aangezien ze vele allergene stoffen in zich hebben. Ongeacht de hoeveelheid van deze stoffen, ze kunnen hevige reacties teweegbrengen. Hoe kan je dit vermijden? Controleer steeds het etiket op een product. Als er vis in verwerkt werd, dient dit sowieso op het ticket vermeld te worden. Het meest voorkomende allergeen in vis is het eiwit parvabulmine, dus wees gewaarschuwd bij de melding van dit allergeen.

Listeria is ook gevaarlijke iets voor je lichaam, een bacterie die vooral schade berokkent bij zwangere vrouwen en bejaarden. Voor hen is het aangeraden geen voorverpakte gerookte vis te eten, zoals zalm, makreel, paling of forel.

Door de vervuiling van die diepe waters hebben sommige vissoorten bovendien ook vaak hoge gehalten van gifstoffen in zich, zoals pcb’s, dioxines, en zware metalen zoals kwik, die je het best vermijdt. Het algemene principe is: hoe vetter de vis, hoe meer kans op deze zware metalen. Ook de rang in de natuur bepaalt de giftigheidsgraad in vissen. Roofvissen, zoals tonijn en haai, bevatten uiteraard meer gifstoffen dan kleine vissen (deze bevinden zich immers onderaan in de rangen).

Voordelen versus nadelen

Algemeen wordt gezegd dat de voordelen ruim opwegen tegen de nadelen. Het deskundige advies om één tot tweemaal vis te eten per week is perfect veilig en gezond voor elk lichaam. Voor zij die vis mijden op hun weekmenu is de boodschap dus duidelijk!.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *