Dukan dieet

Het Dukan dieet is een dieet dat in 2011 zeer aan het opkomen is. Doordat men gemiddeld een aantal kilo per week verliest volgen steeds meer mensen het Dukan dieet. Het dieet is volgens velen zeer gemakkelijk vol te houden, omdat er onbeperkt gegeten mag worden en de voeding die gegeten mag worden ook nog eens zeer lekker is. Terwijl deze voeding gegeten wordt zal er ook nog eens afgevallen worden waardoor het een zeer goed dieet is. Hier dankt het Dukan dieet dan ook de populariteit aan.

Vier fasen

Het Dukan dieet is opgebouwd uit vier fasen die allen starten wanneer er een bepaald gewicht behaald is of een bepaalde tijd voorbij is. Doordat deze fases goed opgebouwd zijn is het Dukan dieet zeer gemakkelijk vol te houden, omdat er steeds meer gegeten kan worden. Daarnaast blijft het hongergevoel de hele dag weg waardoor er minder snel overgegaan wordt op het nemen van tussendoortjes. Hierdoor is het dieet gemakkelijk vol e houden. Daarnaast heeft het Dukan dieet ook zeer goede resultaten, omdat er in de eerste weken al snel kilo’s per week verloren worden. Na de eerste weken wordt er gemiddeld nog minimaal één kilo per week verloren waardoor dit dus een zeer goed dieet is voor eenieder die af wil vallen. Daarnaast is het dieet zo opgebouwd dat er na het dieet weer doorgegaan kan worden met het normale voedingspatroon dat men had voor het dieet, zodat men gemakkelijk op gewicht kan blijven.

Eerste fase: aanvalsfase

De eerste fase van het Dukan dieet is de aanvalsfase. In deze fase begint men met het opbouwen van de basis voor het dieet. Hierin wordt de voeding deels beperkt waardoor de kilo’s er de eerste weken af zullen vliegen. Gemiddeld duurt deze fase twee weken. In deze fase mag men onbeperkt garnalen en magere zuivel nemen. Daarnaast mag mager vlees en groenten ook verwerkt worden in de dagelijkse maaltijden. Hierbij mogen niet alle groenten gegeten worden. Broccoli, champignon en komkommers mogen in deze fase nog niet gegeten worden. Doordat er veel eiwitten in deze voeding zitten zal het hongergevoel al snel afnemen. Daarnaast bevat deze voeding weinig koolhydraten waardoor er minder suiker het lichaam binnenkomt en men dus na twee dagen al zal af gaan vallen. Deze twee dagen worden gerekend als ontwenningsdagen waarin het lichaam kan wennen aan het nieuwe voedingspatroon.

Tweede fase: cruisefase

Na de aanvalsfase is het tijd voor de tweede fase van het Dukan dieet, de cruisefase. Waar in de eerste fase een aantal soorten groenten niet gegeten mochten worden mag er in deze fase gegeten worden van alle soorten groenten die beschikbaar zijn. Zo kunnen er dus lekkere salades gemaakt worden. Echter is het aan te raden geen dressing te gebruiken voor deze salades. Indien men wel een dressing wil op de salade is het het beste om gebruik te maken van heldere dressing of magere dressing, zodat er weinig koolhydraten in het lichaam komen. In deze fase is het ook aan te raden om regelmatig te gaan sporten. Door veel te bewegen zal het lichaam sneller overgaan tot het verbranden van lichaamsvet waardoor er meer gewicht verloren zal gaan per week. Gemiddeld valt met per week in deze fase één kilo af. Toch kan dit meer zijn wanneer er naast het diëten ook veel gesport wordt. Dit kan wel oplopen tot 2 á 3 kilo per week.

Derde fase: stabilisatiefase

Wanneer het streefgewicht dat van te voren is ingesteld eenmaal behaald is gaat de derde fase van het Dukan dieet in. Deze fase wordt de stabilisatiefase genoemd en hierin mag er langzaam weer van alles gegeten worden. Echter moet dit wel opgebouwd worden, zodat er niet gelijk weer kilo’s bijkomen. Het is hierbij dus belangrijk dat men nog steeds het dieet gaat volhouden, maar op een lager pitje. Hierbij moet dus regelmatig een maaltijd gegeten worden die voor het dieet ook gegeten werden. Hierdoor wordt er langzaamaan weer een normaal voedingspatroon opgebouwd, zodat het gewicht na het dieet gewoon gelijk zal blijven. Het is dan dus ook handig om in de eerste weken van deze fase één maaltijd te vervangen met een maaltijd uit het normale voedingspatroon en dit langzaam op te bouwen naar twee en uiteindelijk weer volledig normaal te gaan eten op een dag. De duur van de stabilisatiefase hangt af van het aantal kilo dat totaal verloren is tijdens de eerste twee fases. Het aantal kilo’s dat verloren is moet maal 10. Zoveel dagen moet deze fase volgehouden worden. Wanneer er 10 kilo verloren is dan zal deze fase dus 100 dagen duren.

Vierde fase: volhardingsfase

De volhardingsfase is de vierde fase van het Dukan dieet. In deze fase is het de bedoeling dat de volledige voeding alweer zoals normaal is. Hierbij moet er wel nog regelmatig een dag gehouden worden waarin er alleen voeding die toegestaan is in het Dukan dieet gegeten wordt. Daarnaast is het nemen van tussendoortjes natuurlijk nog steeds niet toegestaan in deze fase.

Bereik je streefgewicht met het Dukan Dieet

Het Dukan dieet is, zoals te lezen is, dus gemakkelijk vol te houden. Het is daarom dus ook niet gek dat het zo populair is geworden in Nederland. Gemiddeld vallen mensen in een aantal maanden genoeg af dat zij hun streefgewicht bereikt hebben. Door goed op de voeding te letten kan het Dukan dieet voor iedereen helpen om het streefgewicht uiteindelijk te behalen. Door naast het dieet nog regelmatig te gaan sporten zullen er zeer goede resultaten behaald worden waardoor het Dukan dieet voor iedereen goed dieet kan zijn.