EiwitdieetEiwitdieet:
Een eiwitdieet is een dieet waarbij veel eiwitten ingenomen moeten worden. Door de hoge inname van eiwitten zal er minder hongergevoel ontstaan. Daarnaast zorgen eiwitten voor de groei van spieren. Door voeding met veel eiwitten te eten kunnen er veel eiwitten het lichaam binnenkomen. Daarnaast zijn er ook speciale producten die de inname van eiwitten verhogen. Een eiwitdieet kan veel gewichtsverlies tot gevolg hebben.

Het eiwitdieet bestaat voornamelijk uit voeding met veel eiwitten. Doordat de eiwitten voor minder hongergevoel zorgen zal men minder gaan eten. Door dus weinig voeding te eten, maar hierdoor wel veel eiwitten binnen te krijgen kan er uiteindelijk gewicht verloren worden. Daarnaast zorgt het eiwit ook voor een groei van de spieren. Wanneer de spieren groeien zullen zij meer energie nodig hebben. Deze energie wordt uit de voeding gehaald. Maar deze voeding komt in mindere mate het lichaam binnen wanneer er minder hongergevoel is. Hierdoor zal er dus sneller vet verbrand worden om energie te krijgen wat uiteindelijk leidt tot gewichtsverlies.

Het is dus belangrijk om zo veel mogelijk eiwitten binnen te krijgen bij een eiwitdieet. Hierbij moeten dus vooral eieren gegeten worden. Het eiwitdieet vergt daarom ook een speciaal voedingspatroon, zodat er genoeg inname van eiwitten op een dag zal zijn en hierdoor dus gewicht verloren zal worden. Het volgende voedingspatroon is geschikt voor eenieder die aan de gang wil gaan met het eiwitdieet:
Het is allereerst handig om voor een ontbijt een glas water te drinken. Dit helpt de spijsvertering en hierdoor worden de eiwitten beter opgenomen in het lichaam. Als ontbijt kan er gekozen worden voor een ei. Eieren bevatten uiteraard veel eiwitten. Als ontbijt is het dan ook aan te raden om een gekookt ei te nemen. Daarnaast kan een kop groene thee of koffie genomen worden. Groene thee heeft bestandsdelen die helpen bij het afvoeren van afvalstoffen waardoor er meer gewicht verloren zal worden. Koffie kan veel mensen helpen om ’s ochtend wakker te worden. Daarnaast is het goed om een bakje magere yoghurt te nemen. Hier kan men bijvoorbeeld een beetje muesli doen om toch nog extra voeding binnen te krijgen. Doordat het ontbijt veel eiwitten bevat zal er niet meer voeding dan deze basisvoeding nodig zijn, omdat de eiwitten tot minimaal aan de lunch genoeg zijn om het hongergevoel tegen te gaan. Wanneer men toch nog honger heeft in de ochtend kan er een banaan of een handjevol aardbeien genomen worden. Deze kunnen uiteraard ook gemengd worden met de yoghurt (en muesli).
Bij het eiwitdieet is het voor de lunch ook belangrijk dat er veel eiwitten gegeten worden. Daarnaast moet de maaltijd uiteraard ook genoeg vullen, zodat er tot het avondeten geen voeding meer genomen hoeft te worden. Daarom is het belangrijk om te beginnen met de basis: volkorenbrood. Twee sneetjes volkorenbrood is hierbij voldoende. Dit is echter geen goede bron van eiwitten en daarom moeten er ook eieren gegeten worden tussen de middag. Hierbij is het aan te raden om een ei te bakken. Hiervoor zijn vier eieren genoeg om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Echter worden niet alle vier de eieren volledig gebruikt voor het middagmaal. Van drie van de vier eieren moeten namelijk het eiwit en het eigeel gescheiden worden. Het eigeel kan weggegooid worden. Het eiwit wordt samen met het volledige ei in een kom gegooid en even gemixt tot een geel en helder geheel. Bij het bakken van het ei is het aan te raden om geen boter te gebruiken. Het is namelijk zeer vet en geen bron van eiwitten. Olijfolie is daarvoor een geschikte vervanging. Nadat de pan opgewarmd is moet de olijfolie in de pan gegoten worden. Wanneer de olijfolie eenmaal kokend heet is moet deze uit de pan gegoten worden in het aanrecht. Dit is uiteraard zeer warm, dus men moet wel voorzichtig zijn hierbij. Daarna kunnen de eieren in de pan en gebakken worden. Eventueel kan hier nog een tomaat bij gegeten worden. Dit is genoeg om tot het avondeten door te kunnen gaan.
Voor de avondmaaltijd kan eigenlijk elke normale en gezonde maaltijd gegeten worden. Hierbij moeten echter niet te veel koolhydraten in het lichaam komen. Aardappelen kunnen wel als avondeten, maar met mate, omdat zij veel koolhydraten bevatten. Als dessert bij het eiwitdieet kan wederom een bakje magere yoghurt genomen worden.
Tussendoortjes zijn bij het eiwitdieet zo veel mogelijk uitgesloten. Toch kan het voorkomen dat men zin heeft in een tussendoortje. Hierbij kan men het beste een handjevol amandelen nemen. Amandelen werken namelijk zeer vullend en bevatten weinig vetten en koolhydraten. De amandelen die hiervoor gebruikt kunnen worden mogen niet bewerkt zijn. Gezouten en geroosterde amandelen zijn hiervoor dus niet geschikt. Onbewerkte amandelen zijn verkrijgbaar bij de meeste markten.

Er kan bij het eiwitdieet ook gekozen worden voor een extra bron van eiwitten, het weipoeder. Dit poeder bestaat bijna volledig uit eiwitten. Dit is bij de meeste natuurwinkels verkrijgbaar in een grote pot. Dit lijkt misschien op steroïde, maar het is slechts eiwitpoeder. Dit poeder is ook in verschillende smaken verkrijgbaar, zoals banaan, aardbei, chocolade en vanille. Er kan ook voor smaakloos gekozen worden. Dit poeder is zeer geschikt voor het eiwitdieet, omdat het uiteraard veel eiwitten bevat. Elke dag vier flinke scheppen geeft genoeg eiwitten om de dag door te komen. Hierbij moeten uiteraard ook gewoon de eieren gegeten worden. Het poeder kan in bijvoorbeeld magere yoghurt gemengd worden, zodat het gemakkelijk binnen te krijgen is.

Bij het eiwitdieet is het dus belangrijk om veel voeding met eiwitten binnen te krijgen. De eiwitten zorgen voor minder hongergevoel dat er tot leidt dat men minder zal gaan eten. Daarnaast helpen de eiwitten bij de groei van de spieren waardoor deze meer energie gaan verbruiken. Hierdoor wordt er meer vet verbrand. Een lagere inname van voeding en een hogere verbranding heeft uiteindelijk een goed gewichtsverlies tot gevolg. Daarnaast is het eiwitdieet ook hartstikke gezond en stelt het het lichaam niet in uiterste staat. Iets dat sommige diëten wel doen. Het eiwitdieet is hierom zeer populair geworden de afgelopen jaren. Daarnaast is het ook een perfect dieet wanneer iemand graag spiermassa wil kweken.