Gezond eten

Gezond eten:
Gezond eten is zeer belangrijk om het lichaam gezond te laten blijven en hiierdoor beter te kunnen laten functioneren. Als het lichaam goed functioneert dan zal deze een stuk actiever zijn en daarnaast ook weerbaarder zijn tegen ziektes. Gezond eten is daarom iets wat iedereen moet doen. Toch kiezen veel mensen voor ongezonde voeding waardoor het lichaam uiteindelijk te veel vet bevat en hierdoor overgewicht gecreëerd wordt. De ongezonde levensstijl kan weer hersteld worden door gezond te eten. Daarnaast is gezond eten ook lekker wanneer het goed bereid wordt. Het bereiden van gezond eten kost daarnaast bijna geen tijd.

Gezond eten bestaat uit voeding waar weinig calorieën en koolhydraten in zitten. Daarnaast mag de voeding ook niet teveel vet bevatten. Daarnaast bestaat gezond eten ook uit voeding met veel vitaminen. Deze vitaminen zijn belangrijk om het lichaam gezond te kunnen houden en zijn daarom essentieel voor het menselijk lichaam. De vitaminen kunnen wel verkregen worden uit pilletjes die dagelijks genomen moeten worden, maar het is vaak veel beter om de vitaminen te verkrijgen uit voeding, omdat het lichaam hier net wat beter op reageert.

Gezond eten bestaat naast het eten van genoeg groenten ook uit het eten van fruit. Elke dag moet er namelijk minimaal 200 gram groenten en twee stukken fruit gegeten worden. Hierdoor krijgt het lichaam genoeg voedingsstoffen binnen om goed te kunnen functioneren op een dag. Elke dag een appel en een sinaasappel is dus al voldoende om gezond te eten. Daarnaast kunnen er ook fruitsalades gegeten worden om gezond te eten. Gezond eten door middel van het gebruik van veel fruit is dus helemaal niet moeilijk en daarnaast zijn de meeste fruitsoorten nog hartstikke zoet ook waardoor het helemaal gemakkelijk is om dagelijks de benodigde stukken fruit te eten.

Gezond eten heeft ook te maken met het ontbijt. Geen ontbijt op een dag is zeer ongezond, omdat de basis van de dag begint met een goed ontbijt. Met de voedingsstoffen van het ontbijt moet het lichaam voor de rest van de dag doen totdat de lunch eenmaal zo ver is. De energie die in de ochtend nodig is om het lichaam op te starten wordt niet verkregen wanneer er geen ontbijt gegeten wordt. Niet ontbijten kan daarom leiden tot het niet goed kunnen concentreren in de ochtend en zeer erge moeheid Ontbijten is daarom dus zeer belangrijk en kan ook zeer lekker zijn. Door een ontbijt met een kop koffie en een bakje muesli met melk of yoghurt staat er al een goed ontbijt op tafel. Daarnaast kan er ook gekozen worden om broodjes te eten in de ochtend of er kan een omelet gebakken worden. Dit zijn allemaal zeer gezonde voedingswaren voor het maken van een ontbijt waardoor het dus zeker aan te raden is om deze te verwerken in een ontbijt. Uiteraard kan er ook fruit gegeten worden tijdens het ontbijt, zodat de voedingsstoffen uit het fruit gebruikt kunnen worden om het lichaam op te starten.

Tijdens de lunch kiest men er vaak voor om op het werk een broodje te nemen met ongezond beleg. Ook de broodjes gezond in de bedrijfskantine zijn vaak ongezond, omdat er vette kaas en ham op zit en daarnaast wordt er vaak ook mayonaise op gedaan. Het is daarom veel beter om lunch mee te nemen van huis en hier gezond beleg op te doen. Vaak zijn 4 boterhammen al genoeg om de laatste paar uur werk te overbruggen. Als beleg moet hier echter niet gekozen worden voor de ongezonde voeding, zoals pindakaas en chocoladepasta. Er kan veel beter gekozen worden voor magere kaas en mager vlees. Deze bevatten minder koolhydraten en vetten waardoor het lichaam gezond zal zijn. Gezond eten tijdens de lunch is daarom ook zeer belangrijk. Er kan ook gekozen worden voor een salade als lunch om zo ook aan de twee ons groenten per dag te komen.

In de avond moet er uiteraard altijd een gezonde maaltijd op tafel staan om gezond te eten. Een gezonde avondmaaltijd bestaat uit drie voedingswaren: een hoofdvoeding, groenten en vlees. Vaak wordt er als hoofdvoeding aardappelen of pasta gekozen, maar eigenlijk kan alles gekozen worden als hoofdvoeding. Groenten zijn daarbij ook erg belangrijk om toch aan die 200 gram groenten per dag te kunnen komen. Hierbij wordt vaak gekeken wat de hoofdvoeding is zodat er groenten gekozen kunnen worden die er goed bij passen. Zo past broccoli bijvoorbeeld goed vij aardappelen en passen tomaten beter bij pasta. Het is daarom belangrijk om goede combinaties te maken om het avondeten ook lekker te maken. Hierdoor is het gezonde eten ook fijner om te eten en wordt het dus niet moeilijk om het lang vol te houden. Ook is het belangrijk om een lekker stukje vlees op tafel te zetten. Bij aardpapelen met broccoli past een runderlapje goed in de avondmaaltijd. Bij pasta met tomaten(saus) past bijvoorbeeld gehakt goed bij de maaltijd. Kies hierbij wel altijd voor de magere variant, omdat deze minder vet bevat en hierdoor ook beter bij een gezond voedingspatroon past.

Gezond eten heeft ook met drinken te maken. Door elke dag minimaal anderhalf tot twee liter water te drinken zal er namelijk minder hongergevoel zijn in het lichaam waardoor er minder gegeten hoeft te worden. Gezond eten is namelijk ook minder eten. Dit betekent uiteraard niet dat er zo min mogelijk gegeten moet worden, maar houdt wel in dat er goed gekeken moet worden hoeveel er gegeten wordt op een dag om zo te zien of er minder gegeten kan worden om toch gezond de dag door te kunnen komen.

Gezond eten bestaat dus voornamelijk uit het combineren van gezonde voeding, zoals fruit en groenten, met vullende voeding, zoals brood en vlees. Hierdoor zal het lichaam goed kunnen functioneren doordat er genoeg voedingsstoffen in het lichaam komen om de dag door te kunnen komen. Daarnaast helpt gezond eten ook bij een gezonder leven en zorgt het er ook voor dat men een stuk productiever kan leven. Gezond eten heeft daarom veel goede gevolgen en zorgt er daarnaast ook voor dat het lichaam langere tijd mee kan gaan waardoor het mensen met een gezond voedingspatroon langer leven dan mensen met een ongezond voedingspatroon. Er zitten dus veel voordelen vast aan het gezond eten.