Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten

Wat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten?
In dit artikel wil ik het graag met je hebben of het verschil tussen de verzadigde en de onverzadigde vetten. Niet alle vette zijn namelijk hetzelfde die zich in verschillende soorten voedsel bevinden, hier zitten grote verschillen in. Het grootste verschil wat we hierin op kunnen merken zijn de verzadigbare vetten en de onverzadigde vetten. Kort gezegd zijn de verzadigde vetten, de dierlijke vetten en zijn de onverzadigde vetten de plantaardige vetten. Een ezelsbruggetje om onderscheid te kunnen blijven maken in deze vetten is dat dierlijke vetten bij kamertemperatuur vaak hard zijn en dat onverzadigde vetten bij kamertemperatuur vaak vloeibaar zijn. Zo is olijfolie een onverzadigbaar soort vet en roomboter een verzadigd vet. Maar wat is nu het concrete verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten? Het verschil tussen deze twee verschillende vetten zit hem in de samenstelling van de verschillende vetzuren zo zullen verzadigde vetten uit andere vetzuren bestaan als onverzadigde vetten.

De verzadigde vetten zijn niet goed om te eten. Zorg er dus voor dat je zo min mogelijk verzadigde vetten binnen krijgt. De onverzadigde vetten zijn daarin in tegen een stuk beter voor het lichaam wanneer je een beperkt aantal van deze vetten uit je voeding haalt verklein je namelijk de kans op hart en vaatziekten. De goede vetten zijn vooral te vinden in vis, noten, olijfolie en producten waarin deze zich bevinden.

De slechte dierlijke vetten die je beter kunt vermijden zitten komen vooral voort uit vlees en andere dierlijke producten. Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je deze vetten binnen krijgt en zorg ervoor dat je de producten waarin deze vetten zitten zoveel mogelijk vermijd of vervangt door producten met onverzadigde gezonde vetten. Het onderscheid maken tussen deze verschillende vetten zal in het begin best lastig zijn, probeer daarom gewoon het verschil tussen de hardheid van de vetten aan te houden. Hoe harder het vet, hoe slechter het vet. Dit zal een gemakkelijk ezelsbruggetje kunnen vormen in de weg naar het eten van gezonder voedsel.

Om de slechte dierlijke vetten zoveel mogelijk te vermijden, zul je een aantal keer in de week moeten proberen over te stappen op het eten van vis. Vis is soms natuurlijk erg duur en misschien houd je helemaal niet van vis, maar wanneer het gaat om het verbeteren van je gezondheid kun je er veruit het best voor kiezen om over te stappen op het eten van gezondere producten en kun je dus beter vis dan vlees eten. Een belangrijke bouwstof van het menselijk lichaam is namelijk eiwitten en deze zul je toch op de een of andere manier binnen moeten zien te krijgen. Ik hoop dat je gemakkelijk over kunt stappen op het eten van de meer gezonde vetten. Het zal misschien best een lange weg worden om uiteindelijk helemaal geen dierlijke vetten meer te eten, focus je er dus in het begin vooral op om er vooral veel minder te eten. Omdat dierlijke vetten door veel van ons voedsel verweven zit wordt het compleet vermijden van deze vetten namelijk vrijwel onmogelijk. Een mooie stap in de goede richting is zoals ik eerder al even aangaf het voor de helft overstappen naar het eten van vis in plaats van het eten van vlees. En zorg er wanneer je dan toch een keertje gewoon vlees eet dan voor dat de hoeveelheid vlees die je eet beperkt blijft en het gereduceerd wordt tot eten van kleine porties vlees.

Ik heb dit in dit artikel zoveel mogelijk informatie proberen te stoppen over het eten van verzadigde of onverzadigde vetten. Ook het verschil in deze vetten heb ik zo duidelijk mogelijk geprobeerd uit te leggen. Ik hoop dan ook dat je verder kunt met dit artikel en er iets aan hebt gehad.