jo jo effect

Het ligt erg voor de hand om te stellen dat we eten omdat we honger hebben. Maar die gedachte is helaas veel te eenvoudig. Sommige mensen eten omdat ze last van spanningen hebben. In Duitsland spreken ze wel eens van “Kummerspeck”: vet dat je krijgt van de zorgen. Het kan ook zijn dat ons eetgedrag wordt bepaald door het zien en ruiken van voedsel zelf. Hier is de prikkel om te eten dus niet “honger” maar het zien en ruiken van voedsel zelf. Deze mensen zullen veel problemen ervaren als ze voor een goed gedekte tafel staan, of als ze op een receptie volle schalen met de heerlijkste hapjes zien voorbijgaan.

Een eerlijke benadering
In een aantal gevallen zijn de problemen met betrekking tot ons eetgedrag zo overheersend, dat men eerst deze problemen moet overwinnen alvorens men succes zal hebben.
Mensen die in deze categorie vallen behoren tot de jojo’s. Ze vallen af, komen daarna weer in gewicht aan, vallen daarna weer af, etc. Zo zien we een op en neer gaand gewicht, en daarom spreken we van jojo’s.

Helaas we zeggen het maar eerlijk – veel mensen behoren tot een categorie met een eetgedrag waardoor men snel een jojo wordt.

Sommige onderzoekers stemt dat nogal negatief. Ze stellen dat het beter is om eerst het eetgedrag aan te pakken, alvorens welke afslank-methode dan ook toe te passen. Tenslotte stellen ze dat het vaak beter is om je mentaal te wapenen tegen het dik zijn. Dit houdt in dat we ons op een gegeven moment beter kunnen neerleggen bij ons afslankprobleem.

Nu vraagt u zich misschien af of u niet beter direct met dit programma kunt stoppen als blijkt dat u tot een categorie behoort met een grote kans een jojo te worden?

Laten we met een eenvoudige wijsheid starten. Niemand verbiedt ons om af te vallen, bijvoorbeeld voor een belangrijke gebeurtenis of voor een vakantie. Zelfs de wetenschap dat er een grote kans is dat we daarna weer in gewicht zullen toenemen, mag de pret van dit tijdelijk afvallen niet bederven! Bovendien bieden wij u verschillende aangrijpingspunten om uw gedrag (en niet alleen uw eetgedrag!) te veranderen.