Lichamelijke inspanning, voordelen

Beter op uw gewicht blijven

Gewichtsverlies alleen door middel van extra lichaamsbeweging gaat heel langzaam en het duurt enige tijd voordat de resultaten merkbaar zijn. Voor mensen met heel veel overgewicht is het ook niet aan te raden alleen de lichamelijke activiteiten te verhogen. Aanpassing in het dagelijkse eetpatroon is noodzakelijk. Voor mensen die slechts een paar kilo teveel wegen is lichaamsbeweging een uitstekende methode om die paar kilo's kwijt te raken. Bovendien heeft extra lichaamsbeweging door sporten zoals fietsen, flink wandelen, hardlopen, etc. een aantal voordelen die een positief effect hebben op het gewichtsverlies, waardoor u zeker op de lange termijn beter op gewicht zult blijven.

Betere lichamelijke gezondheid
Het niet minder belangrijke punt van lichaamsbeweging is, dat het een positief effect op uw algemene gezondheid heeft. Als u meer aan lichaamsbeweging gaat doen, zal uw bloeddruk dalen, uw hart- en longfuncties zullen verbeteren, suiker- en vetgehalte in uw bloed zal omlaag gaan, etc.


Vetverlies
Zoals we al eerder beschreven, maken sommige bewegingsvormen zoals bijvoorbeeld "flink wandelen" sterk gebruik van vet-verbranding. Hoe meer u getraind raakt, hoe beter het lichaam het vet als brandstof kan gebruiken. Het afvallen door middel van lichaamsbeweging gaat heel langzaam, maar het is vooral het vetweefsel dat aangesproken wordt. Lichaamsbeweging heeft vooral effect op de vetmassa, terwijl het spierweefsel in tact blijft!

Verhogen van basaal stofwisseling
Na het sporten blijft het lichaam nog een tijdje actief. U hebt het nog warm, u hijgt nog wat na, etc. Het lichaam blijft nog een tijd meer energie verbruiken om alle afvalstoffen, die ontstaan zijn tijdens het sporten te verwerken, de spiervoorraden weer aan te vullen, etc. Dit heeft als gevolg dat de basaal stofwisseling een tijdlang hoger dan normaal is. Dit is een gunstig effect, want hoe hoger uw stofwisseling, hoe meer u kunt eten of hoe meer u kunt afvallen.

Onthoud
Verhogen van lichamelijke activiteit is van belang voor:

het beter op gewicht blijven
het verbeteren van de algehele gezondheid:

Bovendien is er sprake van:

een gunstig effect bij de vetverbranding;
een verhoging van de basaal stofwisseling