Maaltijdvervangers

Er zijn verschillende maaltijdvervangers. Vraag uw drogist of apotheek maar eens om informatie. In feite komen de goede maaltijdvervangers altijd op hetzelfde neer. Ze zijn zeer caloriebeperkt en ze hebben een evenwichtige voedingsopbouw. Als voorbeeld kunnen we kijken naar Modifast (ca. 500 cal). Een ander bekend produkt is Minikuur. Maar er zijn meer fabrikanten die maaltijdvervangers aanbieden.

Eigenlijk is zo’n produkt het beste te vergelijken met een sneltrein. Als u op reis gaat, dan kunt u voor verschillende vervoersmiddelen kiezen. Met de auto zult u zeker uw reisdoel bereiken, maar u moet er wel even de tijd voor nemen en het is niet altijd even comfortabel. U kunt ook de sneltrein nemen. Tot het eindstation kunt u op uw gemak achterover zitten, een boek lezen of een uiltje knappen. De hulp die Modifast u biedt op uw reis naar uw streefgewicht is te vergelijken met die comfortabele sneltrein.

Uw startdag
Spannend om met zo’n dieetproduct te beginnen! U bent natuurlijk benieuwd hoe het smaakt en wat u zo’n eerste dag kunt verwachten. We gaan als voorbeeld uit van Modifast.

Het gebruik is heel eenvoudig: Modifast komt in plaats van uw gewone voeding, dus in plaats van uw ontbijt, lunch en diner gebruikt u 1 zakje Modifast, opgelost in water. Het klaarmaken van Modifast gaat gemakkelijk in de speciale schudbeker die u in het startpakket aantreft.

Voor een optimaal effect is het noodzakelijk dat u verder helemaal niets eet!

Dus ook geen fruit, geen brood, geen crackers, etc. Alle calorieën die u naast de Modifast binnenkrijgt zijn overbodig en beïnvloeden het resultaat. Bovendien is het niet nodig om extra te eten omdat u met Modifast alle voedingsstoffen binnenkrijgt die u nodig heeft.

Hongergevoel
De eerste twee dagen zult u het moeilijk hebben. Uw lichaam krijgt van de ene op de andere dag veel minder calorieën binnen dan het gewend was en het zal daarop reageren met een hongergevoel. Daar moet u ‘even’ doorheen, want in de loop van de derde dag verdwijnt meestal het hongergevoel als een reactie op de lage hoeveelheid calorieën.

Om het u tijdens de eerste dagen wat gemakkelijker te maken, volgen hier een paar tips: Plan voor die dagen een paar leuke dingen. Ga bijvoorbeeld eens naar de film of extra lang in bad. U kunt ook wat tijd vrijmaken om de cursus noch eens door te lezen. of denk nog eens na over uw redenen om met afslanken te beginnen.

Vocht
Naast 3 bekers Modifast moet u iedere dag minstens 1,5 liter calorievrij vocht drinken. Dat is noodzakelijk voor de afvoer van de vetafbraak-producten. Wanneer u niet genoeg drinkt, blijven die afbraakproducten in het bloed circuleren en dat kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken.

Verdeel de hoeveelheid vocht over de hele dag. U mag water drinken, maar ook andere calorievrije dranken, zoals:

mineraalwater met of zonder koolzuur (kruiden)thee

koffie zonder suiker en melk
bouillon (zelf getrokken of van tablet/poeder)
light-frisdranken, gezoet met aspartaam

Gewichtsverlies

De resultaten die met Modifast worden bereikt, verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen vallen gemiddeld 4 kilo per week af, terwijl anderen blij moeten zijn met 1 kilo per week. Het is dan ook heel moeilijk te voorspellen hoeveel u af zult vallen en hoe lang u Modifast zult moeten gebruiken.

Afvallen heeft nu eenmaal tijd nodig en de kilo’s verdwijnen helaas niet vanzelf. In ieder geval bepaalt u zelf, eventueel in overleg met de diëtiste, hoe lang u Modifast gaat gebruiken. Dat zal afhangen van het gewenste gewichtsverlies, uw motivatie en uw doorzettingsvermogen.

Afbouwen
Met Modifast zult u in een snel tempo veel gewicht kwijtraken. Het enige dat verandert is echter uw gewicht en niet uw eet- en leefgewoonten. Om te voorkomen dat uw gewicht weer omhoog ‘vliegt’ is het verstandig om (zo mogelijk onder begeleiding van een diëtist) geleidelijk over te schakelen op
het basisdieet.
Het best gaat dat door eerst een week lang 2 zakjes Modifast te gebruiken en een warme maaltijd uit het menuplan te kiezen (zie Dag-doe-boek). De tweede overgangsstap is een week lang 1 zakje Modifast, een warme maaltijd en een lunch uit het menuplan. Vanaf de derde week kunt u verder gaan met het basisdieet.

Totale aanpak
In feite komt deze cursus neer op “Lekker leven, lekker lijnen”. Met Modifast of een andere maaltijdvervanger heeft u een prachtig hulpmiddel om snel een aantal kilo’s kwijt te raken. Let wel, er zijn meer gerenommeerde producten. Modifast is hier als voorbeeld genomen.
Daarnaast zult u aan uw eet- en leefgewoonten moeten werken en …. daaronder valt ook lichaamsbeweging. De voordelen van lichaamsbeweging komen in deze cursus ruim aan bod. Raadpleeg de bewegingsprogramma’s in les 5 en de tips uit het Dag-doe-boek.

Tenslotte
Als u serieus aan uw eet- en leefgewoontes wilt gaan werken, is de hulp van een diëtist zeker aan te bevelen. Op het gebied van voeding is hij/zij immers de specialist bij uitstek! Daar kunt u terecht voor deskundige begeleiding en een goed advies. In Nederland bestaat een netwerk van diëtistes met een eigen praktijk.