Mineralen

Mineralen zijn onmisbaar voor verscheidene vitale lichaamsprocessen als botgroei en enzymenomzetting, maar ook voor het reguleren van de hartspier en verteringsfuncties. Onderzoek wijst erop, maar heeft nog niet bewezen dat een tekort aan sommige mineralen en een teveel aan andere mineralen, hartziektes, diabetes, hoge bloeddruk en kanker kan veroorzaken. Een inname van bepaalde mineralen die groter is dan de voorgeschreven inname kan grote schade aanrichten. Zoals ook geldt voor vitaminen, krijgt u door gevarieerd eten genoeg mineralen binnen.

Drie soorten mineralen die onmisbaar zijn voor ons lichaam zijn calcium, fosfor en ijzer. Andere mineralen die ons lichaam nodig heeft, zijn chroom, kobalt, koper, fluor, jodium, magnesium, mangaan, molybdeen, potassium, selenium, natrium, zwavel en zink.

Calcium is het meest voorkomende mineraal in ons lichaam. Samen met fosfor zorgt het voor de aanmaak en instandhouding van botten en tanden. Het zit in melk en melkproducten, kaas, donkergroene bladgroente, schelpdieren en zwarte melasse.

Er komt ook een grote hoeveelheid fosfor in ons lichaam voor. Het vervult meer functies dan welk ander mineraal dan ook en het speelt een rol in bijna elke chemische reactie in het lichaam. Het zit onder andere in granen, kaas en melk, noten, vlees, gevogelte, vis, gedroogde bonen en peulvruchten en eierdooiers.

IJzer is nodig voor de aanmaak van myoglobine, die zuurstof vervoert naar het spierweefsel, en hemoglobine, die zuurstof in het bloed vervoert. Het zit in orgaanvlees, bonen, groene bladgroente, verrijkte graanproducten, noten en schelpdieren. Vrouwen hebben meer ijzer nodig dan mannen. Zwangere vrouwen wordt aangeraden ijzersupplementen in te nemen gezien een verminderde adequate ijzeropname tijdens de zwangerschap.