Nog meer varianten

In deze Informatiegids worden enkele “klassieke” voorbeelden gegeven van gevoelens die bepalend kunnen zijn rond de vraag waarom mensen gaan eten.

Nu zit de menselijke natuur niet zo in elkaar dat we of dit of dat zijn. Er zijn heel veelvariaties in eetgedrag en in de praktijk komen er ook allerlei combinaties voor.

Zo is het best mogelijk dat we een emotionele eter zijn en bovendien ook nog een zien-eten-is-eten-eter. Bovendien kunnen er andere redenen zijn, die eigenlijk niets met onze gevoelens te maken hebben, maar die er toch de oorzaak van kunnen zijn, dat we te veel eten. Denk maar eens aan:

beroepsrisico’s (koks, bakkers, etc.);
zakendineetjes;
gewoontes van de streek;
in gezelschap allerlei lekkers mee-eten, om maar niet uit de boot te vallen (gezelschapseters);
veel familiefeestjes bij grote families.

Dan kunnen er psychologische redenen zijn die op zich niets met eten te maken hebben, maar die desalniettemin overgewicht kunnen veroorzaken. Denk maar eens aan:

aangeleerde ongewenste gewoontes: bijvoorbeeld het reeds genoemde voorbeeld van dikke ouders en hun dikke kinderen;
problemen die tot drankzucht leiden; vooral bierdrinkers krijgen last van overgewicht;
slechte voedingsvoorlichting waardoor men gewoon “dom” eet (te veel energie en te vet).

Deze laatste groep is nog zo groot dat het heel zinvol is om allerlei voorlichtingscampagnes te houden; voor bezit uitkomen (een mooie auto kopen en die “veel betere fiets” in de garage laten staan).

Met deze opsomming is de lijst stellig nog niet uitgeput. Maar de opsomming geeft in ieder geval een beeld van verschillende (herkenbare) factoren die tot te veel eten leiden.