Probleem 3: daling dagelijks energieverbruik

Het totale energieverbruik op een dag zal niet alleen lager worden door de daling in de basaal stofwisseling. Het verrichten van allerlei lichamelijke activiteiten gaat ook minder energie kosten. Als er na een periode van lijnen een aantal kilo’s verdwenen is, kost het immers minder energie om zich voort te bewegen. Wandelen, traplopers, etc. gaat ook gemakkelijker omdat u minder kilo’s hoeft mee te torsen. Naarmate u meer kilo’s verliest, zult u dus ook minder energie gaan verbruiken.

Het resultaat van een dieet is dus (op de korte termijn) steeds dat u kilo’s verliest en dat u minder energie zult gebruiken dan in de periode vóór het dieet. Dat betekent dat u ook altijd minder zult moeten eten dan vóór het dieet het geval was, of u moet uw energieverbruik verhogen.

Ook hier zien we een bekende misvatting. Als u in de eerste periode de nodigekilo’s afvalt, voelt u zich veel fitter. Veel mensen denken dan dat ze ook werkelijkactiever zijn. Als het levenspatroon echter niet veranderd, is men natuurlijk nietactiever, terwijl het gevoel in feite het tegenovergestelde zegt.