Problemen die kunnen optreden

Het spreekwoord leert, wie mooi wil zijn moet pijn lijden. De grootste “pijn” bij het vermageren is meestal, dat je niet meer alles “mag” eten wat je zou lusten.

Toch zijn er een paar klachten, die vaak voorkomen bij mensen, die lijnen en die gemakkelijk voorkomen kunnen worden.

Slechte stoelgang of obstipatie, een veel voorkomend probleem, dat veroorzaakt wordt doordat er relatief te weinig afvalstoffen in de voeding voorkomen. Daardoor blijft de ontlasting te lang in de dikke darm zitten en verstopt.
Enkele tips om dit te voorkomen of verhelpen zijn:

een glas lauw water op de nuchtere maag
gebruik vezelrijke stoffen d.w.z.. bruin- of volkorenbrood, (goed gewassen) vruchten met schil, rauwe groente
drink veel (2 liter per dag)
gebruik ca. 4 gedroogde abrikozen of gedroogde pruimen per dag
train je darmen door elke dag op een vaste tijd (eventueel met een boek) naar de wc te gaan.

Hoofdpijn, meestal voorkomend aan het eind van de morgen of het eind van de middag. De belangrijkste oorzaak kán een tekort aan bloedsuiker zijn omdat er ’s morgens of ’s middags te weinig gegeten is. Zorg dan voor een betere verdeling over de dag.
Een tweede oorzaak van hoofdpijn, vaak gepaard gaand met moeheid kan duiden op een ijzertekort; dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Laat in dat geval het ijzergehalte van het bloed (Hb) even controleren bij de huisarts. Gebruik bij een ijzertekort voldoende vlees, peulvruchten en bruin brood; ook rozenbottel-siroop met ijzer vormt dan een welkome aanvulling.

Tenslotte komt hoofdpijn ook nog wel eens voor bij mensen, die weinig of geen melkproducten gebruiken of te weinig drinken en daar is maar één remedie voor: meer (melk) drinken.

In gewicht toenemen vlak voor een menstruatie; dan ook meer honger hebben enz., Het zijn voor veel vrouwen vaak de moeilijkste momenten van de maand. Voor het aankomen is een verklaring: het lichaam houdt vlak voor de menstruatie vocht vast, een hoeveelheid, die wel kan oplopen tot ca. 3 kg. Gelukkig verliest u dit vocht ook weer als de menstruatie eenmaal op gang gekomen is. Een veel groter probleem vormen de eetbuien voor een menstruatie. Probeer er een beetje rekening mee te houden door uzelf eventueel wat meer eten toe te staan (en ga dan ook meer bewegen, zie les 5) of door juist alle eten zo ver mogelijk weg te stoppen.

Onthoud
Vermageren kan klachtenvrij als u zorgt voor een goede voeding metvoldoende vezelstoffen, minstens 2 l melk per dag en als u zelf zorgt vooreen passende oplossing voor eventuele menstruatieproblemen.