Proteïnen

Proteïnen, samengesteld uit aminozuren, zijn onmisbaar in ons voedsel. Ze bouwen, onderhouden en herstellen het lichaam. Zonder proteïne in ons voedsel zouden lichaamsgroei en alle lichaamsfuncties stoppen.

Het menselijk lichaam maakt zelf ‘niet-essentiële’ aminozuren aan en moet daarbuiten ongeveer acht of negen ‘essentiële’ aminozuren opnemen. Die kunnen van dierlijke of plantaardige voedingsmiddelen komen, zoals eieren, melk, vis, vlees, gevogelte, sojabonen en noten. Hoge kwaliteit proteïnen uit eieren, vlees en vis, leveren alle essentiële aminozuren die dagelijks opgenomen moeten worden en worden ‘complete proteïnen’ genoemd. De ‘incomplete proteïnen’ leveren slechts een paar essentiële aminozuren en zij moeten in combinatie met andere proteïnenbronnen gegeten worden om het evenwicht te bewaren. De boterham met pindakaas is een voorbeeld: het brood is rijk aan methionine en de pindakaas is rijk aan lysine.

Zoals geldt voor de meeste voedingsstoffen, is een teveel aan proteïnen schadelijk. Een overmaat aan proteïnen wordt door het lichaam omgezet in brandstof (als koolhydraten en vetten opgebruikt zijn) of het wordt omgezet in vet, als het daar niet voor gebruikt wordt. Een dieet met veel dierlijke proteïnen leidt tot een calciumverlies. Bovendien kan een teveel aan proteïnen leiden tot uitdroging of diarree en het kan lever- of nierziekten verergeren. Alleen het trainen van spieren, en niet een proteïnensupplement, leidt tot de groei van spieren.