Uw Gewicht meten

Het lijkt een beetje flauw om hier te beschrijven hoe men het gewicht moet meten. U heeft het immers toch al honderden zo niet duizenden malen gedaan. Laten we voor de volledigheid de meting toch maar nauwkeurig beschrijven.

Wegen van het gewicht
We gaan er van uit dat u een goede weegschaal heeft. Als we ons gewicht wegen houden we ons steeds aan de volgende aanwijzingen:
– Zet de weegschaal op een vaste plaats in huis en wel op een harde ondergrond (leg er anders een plankje onder).
– Zorg ervoor dat de weegschaal waterpas staat.
– Ga steeds op een vast moment van de dag op de weegschaal staan.
– Draag steeds dezelfde kleren. Beter is trouwens om in het geheel geen kleren te dragen. Zo vinden we het echte gewicht… “schoon aan de haak”!
– Ga steeds vol (in het midden) van de weegschaal staan. Houd uzelf niet voor de gek!

Noteer de waarde met een nauwkeurigheid van 0,5 kg. Het heeft absoluut geen zin om de waarde nauwkeuriger aan te geven. Afronden van de maat op hele kilogrammen is echter te grof.
Houd er rekening mee dat het gewicht voor de menstruatie op kan lopen met 1 – 2 kg. Na een bezoek aan de sauna kan het gewicht gedaald zijn met 1 – 2 kg!
Weeg altijd op dezelfde weegschaal.

Meten van de lengte
Deze meting hoeven we maar één keer uit te voeren. We voeren de meting die ene keer natuurlijk wel betrouwbaar uit.
– Sta met blote voeten tegen de plint van een muur.
– Ga zo goed mogelijk rechtop staan; het hoofd rechtop, de schouders naar achteren en de romp rechtop.
– Laat een ander nu met een potlood een streepje zetten. Het potlood raakt het hoofd en wordt uiteraard horizontaal gehouden. Als dat moeilijk is, leg dan een boek op uw hoofd en zet hieronder een streepje. Meet de afstand met een nauwkeurigheid van een centimeter. De straks gebruikte tabellen werken met lengtematen in centimeters en het heeft dus geen zin om nauwkeuriger te meten.

Herhaal de meting en wel zodanig dat bij het plaatsen van het streepje het eerste streepje niet te zien is.Leveren beide metingen een te verschillend resultaat op (meer dan 1 centimeter) voer dan de meting opnieuw uit en wel zolang tot u zekerheid heeft omtrent de lengte.