Verminderen van vetweefsel

Basis
Vermindering van vet kan maar op twee manieren ontstaan:
– door minder calorieën te nemen dan nodig is om het oorspronkelijke gewicht te handhaven;
– door meer te bewegen (meer calorieverbruik);

De meeste vermageringsmethoden zijn gebaseerd op een dieet. Dat wil zeggen, er wordt voeding voorgeschreven die slechts een beperkte hoeveelheid energie oplevert. Hierdoor zal ons lichaam de energiehoeveelheden van ons vet(weefsel) aanspreken en dus vallen we af.

Problemen bij het alleen maar volgen van een dieet
Helaas blijken deze methoden na verloop van tijd zeer moeilijk vol te houden. Het dieet wordt dan als een sleur ervaren. Bij het alleen maar volgen van een dieet wordt ook geheel en al voorbij gegaan aan de gevoelsproblemen die kunnen optreden. Meer bewegen wordt dikwijls helemaal “vergeten”. Het is immers bekend dat dikke mensen niet erg in zijn voor een “beweegprogramma”.

In die zin wordt het de mensen bij zo’n eenvoudig dieetprogramma zeergemakkelijk gemaakt. Helaas is het dan ook zo dat na het dieet na verloop vantijd alle bekende problemen weer terugkeren!

Je kunt het de mensen dus wel gemakkelijk maken, maar zachte heelmeesters laten hier domweg stinkende wonden achter. Daarom schuwen we ook niet om een plan voor bewegingsactiviteit te introduceren. We doen dat op grond van de ervaring die we hebben … sommige mensen zijn nu eenmaal een beetje lui. En ook de gevoelsproblemen kunnen we niet verdoezelen!

Onthoud:
Afvallen gebeurt door energiebeperkte voeding (minder calorieën) te nemen enmeer te bewegen. Als alleen een dieet wordt gevolgd, bestaat er voor velen eengrote kans om na verloop van tijd weer op het oude gewicht terug te komen.

Let op, een bekende misvatting is te denken dat energiebeperkte voeding, voeding is de je minder energiek maakt. Hier wordt het begrip energiek (iemand die veel fut heeft om allerlei dingen te doen) verward met energie.