Vet in relatie tot overgewicht

Veel misvattingen
Ook over overgewicht bestaan allerlei misvattingen. Zo bestaat er het fabeltje dat men overgewicht zou kunnen hebben door zeer zware botten. Straks zullen we zien dat bij het bepalen van het ideaal gewicht er ruime marges zijn. Dat die marges er zijn, wordt o.a. veroorzaakt door het verschil in gewicht van ons beenderstelsel. Als er echter sprake is van overgewicht dan zijn die marges overschreden.
Men weegt dan te zwaar en er is maar één eenvoudige reden. Het lichaambevat teveel vetweefsel..
Hoe dan wel?
Door aangepaste voeding, aangepaste voedingsgewoonten en door aangepaste beweging, verbranden we overtollig vet. Let wel er zijn geen wonderpreparaten die onderhuids vet verbranden terwijl u het gewone leventje kunt blijven volhouden. Laat u niets wijsmaken, als dat het geval zou zijn, zouden deze wondermiddeltjes al lang door de medische wereld geaccepteerd zijn.
Onthoud gezond afvallen wil zeggen dat gewichtsverlies alleen het gevolg mag zijnvan vet-verbranding

Let wel, we spreken in bovenstaande van “mag zijn”. Als we alleen veel minder eten, waarbij we geen rekening houden met de werkelijke behoefte aan voedingsstoffen van ons lichaam, dan zullen ook andere weefsels in omvang afnemen EN DAT IS BESLIST NIET GEWENST.
Dit is ook het gevaar van veel bekende diëten waarbij men zeer eenzijdig eet. Dit houdt in dat de benodigde voedingsstoffen dikwijls niet meer in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn.

Onthoud dat gezond afvallen wil zeggen dat men tenminste de benodigdevoedingsstoffen binnen krijgt. Elk dieet dient met die eenvoudige wijsheidrekening te houden!