VettenVetten zorgen voor energie door het lichaam calorieën te verschaffen en bovendien bevatten ze de vitaminen A, D, E en K. Ze vormen de meest geconcentreerde energiebron van het dieet. Vetten leveren negen calorieën per gram; koolhydraten en proteïnen leveren vier calorieën per gram. Naast het opslaan van energie, zorgen vetten voor gezond haar en een gezonde huid, houden ze het cholesterolgehalte in het bloed op peil, leveren ze essentiële vetzuren (die vetzuren die het lichaam zelf niet maken kan en alleen via het voedsel opgenomen kunnen worden) en gaan ze oververzadiging tegen (ze vertragen de voedselvertering in de maag).

Alle vetten zijn een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Meervoudig verzadigde vetten stollen meestal bij kamertemperatuur en zijn lang goed te houden. Meervoudig verzadigde vetten zijn meestal afkomstig van dieren. Het zijn onder andere boter, melkvetten, het vet in vlees en kokosnoot- en palmoliën. Onverzadigde vetzuren zijn meestal vloeibaar bij kamertemperatuur. Het zijn onder andere olijf-, pinda-, canola-, avocado-, maïs-, zonnebloem- en sesamolie. Door de zogenaamde hydrogenatie worden waterstofatomen toegevoegd aan onverzadigde vetzuren om ze te laten stollen. Over het algemeen zijn kunstmatig verzadigde plantaardige vetten niet beter voor u dan verzadigde dierlijke vetten.

Vet wordt geleverd door boter, margarine, sladressings, noten, room, eidooiers, de meeste kazen, reuzel en vlees. De voornaamste onverzadigde vetten worden geleverd door planten en vis. Verse vis, bijvoorbeeld zalm en makreel, bevatten gezond vet. Dit vet levert omega-3, dat de kans op het ontstaan van bloedstolsels aanzienlijk vermindert en tevens de verkalking van slagaders tegengaat. Het is aan te raden twee tot drie keer per week verse vis te eten.