Vetverbranding

Wat is vetverbranding?

Om gewicht te kunnen verliezen zul je vet moeten verbranden, om meer inzicht te krijgen in de vetverbranding wil ik in dit artikel dan ook graag uitleggen wat de vetverbranding precies inhoudt zodat het duidelijk waar je mee bezig bent.
Het is misschien gemakkelijk om het menselijk lichaam met een auto te vergelijken. Een auto heeft benzine nodig en wanneer de auto rijdt verbrandt de auto benzine. Bij het menselijk lichaam gaat dat hetzelfde met koolhydraten. Wanneer het lichaam beweegt verbrandt deze namelijk koolhydraten. Als deze koolhydraten opzijn gebeurd er echter iets anders dan bij de auto. Het lichaam stopt namelijk niet, maar gaat over op een andere verbranding. De reserves van het lichaam zullen worden aangesproken wanneer de koolhydraten op zijn waardoor er over kan worden gegaan op de vetverbranding. Als deze vetverbranding zijn intrede heeft gedaan ga je gewicht verliezen.
Het verbranden van lichaamsvet kan eigenlijk op twee manieren. De eerste manier van het verbranden van vet kan door beweging en de tweede manier van het verbranden van vet kan door het lichaam zijn koolhydraten te laten opbranden en deze verbranding over te laten gaan op vetverbranding. Wanneer je veel kilo’s wilt gaan verliezen is de truc echter om de twee manieren met elkaar te combineren. Je zult dus moeten proberen om zowel vet te verbranden door minder voedsel te eten als vet te verbranden door meer te bewegen.


Houd er rekening mee dat de vet verbranding bij sport voor korte tijd flink omhoog zal gaan, dit is natuurlijk super want daardoor kun je daadwerkelijk kilo’s gaan verliezen. Het gevaar zit hem er echter in dat wanneer je klaar bent met sporten je te veel trek krijgt, waardoor je na het sporten teveel gaat eten. Zorg er dus voor dat je na het sporten wel eet, maar zeker niet teveel.
Om naast het sporten het lichaam over te laten gaan op de vetverbranding moet je proberen minder koolhydraten binnen te krijgen. Wanneer het lichaam minder koolhydraten binnen krijgt zal het lichaam namelijk overgaan op de vetverbranding waardoor je pas echt kilo’s gewicht kunt verliezen. Houd er rekening mee dat het niet eten van koolhydraten geheel tegen de natuur ingaat het lichaam is nu eenmaal gewend om zo veel mogelijk energie op te sparen. Het lichaam wil dan ook het liefst zoveel mogelijk koolhydraten binnen krijgen. Afvallen zal dan ook zeer lastig en zwaar zijn en het lichaam zal moeilijk kunnen wennen aan het overstappen op de vetverbranding. Probeer je hier dus, wanneer je van plan bent af te vallen vast op voor te bereiden. Het gaat echt geen gemakkelijke weg zijn om het lichaam op de vetverbranding over te laten gaan. Je zult je soms lusteloos voelen, blijf dus sterk en denk aan de hogere doelen die je wilt bereiken met het verliezen van gewicht.


Het afvalproces zelf is ook niet gezond. Het is niet gezond om het lichaam op de extra reserves over te laten gaan. Het komt er op dat moment ook eigenlijk op neer dat het lichaam zichzelf aan het opeten is, wat natuurlijk nooit oneindig door kan gaan. Weet dus waar je mee bezig bent wanneer je start met afvallen, het is nu eenmaal niet iets normaals en brengt een klein gezondheidsrisico met zich mee. Zorg er nadat je het gedroomde aantal kilo’s eindelijk bent kwijt geraakt dan ook voor dat je niet gaat terugvallen in het oude patroon, maar dan echt stand houdt. Voor de gezondheid is het namelijk enorm slecht om te geraken in het bekende Jojo-effect. Het Jojo-effect is het effect waarbij mensen steeds een aantal kilo afvallen om vervolgens weer een aantal kilo aan te komen. Hierbij is de gezondheid van je lichaam niet in balans en ben je ongezond bezig. Denk dus voordat je gaat afvallen ook vast over de weg na het afvallen na en stop niet direct bij de gedachte van het afvalproces op zich.


Ik hoop dat je in dit artikel veel hebt geleerd over de vetverbranding van het menselijk lichaam en wellicht ook extra informatie hebt verkregen over het afvalproces. Houd er dus rekening meer dat afvallen op zich zelf niet gezond is, maar je het doet voor het uiteindelijke resultaat. Als je beschikt over minder kilo’s vet ben je namelijk wel gezond bezig. Veel succes met afvallen.