Vitaminen zijn organische substanties die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Zij helpen bij de verwerking van andere voedingsstoffen en bij de vorming van rode bloedcellen, hormonen, genetisch materiaal en chemische stoffen in het zenuwstelsel. We hebben zeer kleine hoeveelheden vitaminen nodig – ongeveer 1/8 theelepel per dag. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) wordt bij iedere beschrijving aangegeven.
Vetoplosbare vitaminen worden in het lichaam opgeslagen; een teveel hiervan kan giftig zijn. Dit zijn vitamine A, D, E en K. Een teveel aan wateroplosbare vitaminen wordt door het lichaam langs natuurlijke weguitgescheiden. Dit zijn vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine, B6, B12, C, foliumzuur (folacine), panthotheenzuur en biotine. Ander B-vitaminen zijn choline, inositol en PABZ (para-aminobenzoïsch zuur).
Wanneer u geen goed uitgebalanceerde maaltijden en gevarieerd voedsel eet, kan een vitaminesupplement zinvol zijn.. Hierop moet de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vermeld staan zoals die door de overheid is bepaald. (Vanwege het gevaar van vitaminevergiftiging dienen te grote doseringen door uw arts worden onderzocht). De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is een schatting van de hoeveelheid vitaminen die nodig zijn om aan de voedingseisen van de meeste gezonde mensen te voldoen. De normen worden vastgesteld door het Voorlichtingsbureau voor de voeding (070 3510888).
Koken kan de vitaminen die van nature in voedsel worden gevonden beïnvloeden. Kook groenten in zo min mogelijk water; rooster of braad vlees; gebruik het sap dat vrij komt bij het koken voor sauzen en soepen. “Volle” en “verrijkte” voedingsmiddelen zijn beter voor u. Volle melkproducten bevatten een aanvulling van vitamine A en D die verloren gaat wanneer het vet wordt verwijderd. Verrijkte graanprodukten bevatten aanvullende granen en voedingsstoffen die verloren gaan tijdens de verwerking.