Voedings-componenten

Voedsel bevat proteïnen, vetten, koolhydraten, water, vitaminen en mineralen. Voeding is de wijze waarop ons lichaam voedsel opneemt en verteert om goed te blijven functioneren en het is de basis van een goede gezondheid. Goed eten is zeer belangrijk voor de juiste groei en het juist functioneren van ons lichaam en er bestaan duidelijke aanwijzingen dat goed eten verschillende chronische ziekten kan voorkomen.

Het eerste grondbeginsel van juiste voeding is het eten van verschillende soorten voedsel omdat verschillende soorten voedsel verschillende voedingsstoffen bevatten. Houd het evenwicht tussen calorie-inname en caloriegebruik goed in het oog; met andere woorden: eet niet meer voedsel dan uw lichaam nodig heeft, anders wordt u te dik. Des te actiever u bent, des te meer u kunt eten terwijl u de balans in evenwicht houdt. Voedsel met een hoog gehalte aan complexe koolhydraten en vezels, een laag vetpercentage en vrij van cholesterol (fruit, groente, granen en peulvruchten) moeten minstens 50 procent van de totale calorie-opname vormen. De rest moet komen van mager vlees en gevogelte, vis, en magere melkproducten. Dit waarborgt dat u de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgt en het houdt uw vet- en cholesterol-inname relatief laag.

Een gezond dieet bestaat uit verschillende stappen. De totale calorische inname moet voor minstens 50 procent bestaan uit koolhydraten, waarvan 20 procent proteïnen. Houd uw vetinname op 30 procent of lager op uw dagelijkse calorie-inname. Verzadigde vetten moeten niet meer dan 10 procent vormen van de totale vetinname. Als u uw cholesterolgehalte omlaag moet brengen, eet dan niet meer dan 300 milligram cholesterol per dag. Eet voedsel met een hoog gehalte complexe koolhydraten. Eet niet te veel proteïnen. Eet gevarieerd. Eet niet te veel suiker. Eet niet meer dan 3000 milligram natrium per dag. Zorg ervoor voldoende calcium binnen te krijgen. Zorg ervoor dat u via het voedsel vitaminen en mineralen binnenkrijgt, en niet door het eten van supplementen. Houdt uw gewicht op peil. Drink alcohol met mate.

De ‘voedselpiramide’ toont hoe u uw voedselinname in balans kunt houden. De onderste helft geeft voorbeelden van hoeveelheden die samen een dieet van 1600 calorieën per dag vormen. De bovenste helft toont een dieet van 2800 calorieën. Er is geen aanbeveling voor de bovenste groep in de piramide, de vetten, oliën en zoetwaren. Deze voedingsmiddelen moeten weinig gegeten worden. In de piramide ziet u kleine cirkels die de vetten symboliseren en kleine driehoekjes die de suikers symboliseren. Ze geven aan dat voedsel in deze groepen ook vetten en toegevoegde suikers bevatten.

Het voedingsbureau raadt aan om ten minste de kleinste hoeveelheden uit de onderste vijf voedingsgroepen te eten. Leer om te gaan met de hoeveelheden. Zie in dat de hoeveelheden voor kinderen en volwassenen verschillen. Kies voor vetarme producten als dat mogelijk is. Breng uw dieet voor langere tijd in balans zodat dagelijkse afwijkingen geen invloed hebben.

De grootte van de maaltijd is belangrijk. Onthoud de volgende tips goed: Als u aanzienlijk meer eet dan de geadviseerde hoeveelheid, tel het dan als meer dan 1 maaltijd. Voor kinderen van twee tot vijf jaar oud geldt dat de maaltijden tweederde van de maaltijden van volwassenen zijn, behalve voor melkproducten, waarvoor de hoeveelheden even groot zijn. Raadpleeg uw voedingsdeskundige voor de voeding van kinderen tot een leeftijd van twee jaar.Voor kinderen van zes jaar en ouder gelden dezelfde hoeveelheden als voor volwassenen. Het onderstaande overzicht verschaft u informatie over hoeveelheden te consumeren voedsel voor volwassenen .

BROOD, GRAANPRODUCTEN, RIJST EN PASTA. 1 snee brood of 1 broodje; 1 ons graanproducten; 1/2 kopje gekookte rijst, graanproducten of pasta.

GROENTE. 1 kopje rauwe bladgroente; 1/2 kopje gekookte of rauwe groentemix; 1/4 kopje groentesap.

FRUIT. 1 middelgrote appel, banaan of sinaasappel; 1/2 kopje gekookt of ingeblikt fruit; 1/4 kopje gedroogd fruit; 3/4 kopje vruchtensap.

MELK, YOGHURT EN KAAS. 1 kop melk of yoghurt; 1 tot 11/2 ons natuurlijke kaas; 2 ons bewerkte kaas. [de hoeveelheid voor kinderen onder de 6 jaar is dezelfde als voor volwassenen.]

VLEES, GEVOGELTE, VIS, DROGE BONEN, EIEREN EN NOTEN. 2 tot 3 ons gekookt, mager, botloos vlees, gevogelte of vis; 1 tot 11/2 kopje gekookte droge bonen; 2 of 3 vervangingen voor 1 ons vlees. Een vervanging voor 1 ons vlees is 1 ei of 2 eetlepels pindakaas. Het is beter deze vervangingen met mate te eten omdat eieren een hoog cholesterolgehalte hebben en pindakaas een hoog vetpercentage heeft.