Voedingsproducten

Brood, etc.
Let op, vooral croissants bevatten veel vet.

Margarine, boter
Margarine, boter en braadvet bevatten zoals iedereen weet heel veel vet. Halvarine en halfvolle boter bevatten in ieder geval 50% minder vet.

Broodbeleg
Vet zijn o.a.: vette kaassoorten, worst, gehakt, paté, en ham.
Magere vleessoorten zijn o.a.: fricandeau, kiprollade, rookvlees, tong en rosbief.

Dranken
Dranken met relatief veel vet zijn melk en chocolademelk. De light producten (bijvoorbeeld “halvamel”) bevatten doorgaans 50% minder vet. Het heeft geen zin om volle melk met water te mengen. Uiteraard vermindert u zo de hoeveelheid vet, maar ook de andere voedingsbestanddelen worden op deze wijze verdund. Bij de genoemde light producten gaat het alleen om een vermindering van het vetgehalte. In Les 4 komen we hier op terug.

Magere dranken zijn: yoghurt, karnemelk en magere melk.
Koffieroom bevat veel vet.

Warme maaltijd
Alle gebakken producten bevatten veel vet. Daarnaast passen we extra op voor producten als: rookworst, gehakt half om half, hacheevlees, klapstuk en karbonade.
Magere vleessoorten zijn: magere rollade, varkensfricandeau, biefstuk, ossenhaas, rosbief en kipfilet. Ook gekookte vis wordt gerekend tot de “magere vis”. Maar pas op voor zo’n gebakken lekkerbekje! Ook paling behoort tot de vette vissoorten. Pas op voor kant en klaar maaltijden. Vooral pizza’s kunnen veel vet bevatten.

Het is ook duidelijk dat we moeten oppassen voor het vet maken van een maaltijd door middel van de bekende “vetmakers” jus en saus. Een lepel jus kan al meer vet bevatten dan een gehele portie mager vlees! Ook mayonaise en vinaigrettesaus bevatten relatief gezien veel vet.

Onthoud
Veel mensen nemen bewust mager vlees, maar eten toch te vet door veel tevette jus te nemen!

Met betrekking tot een eventuele nagerechtje moeten we vooral waarschuwen voor dat lekkere roomijsje. Neem liever fruit!

Zoete tussendoortjes
Ook hier zijn zeer vette producten aan te wijzen zoals: slagroomgebak en chocolade met noten. In het algemeen moeten we oppassen voor al die vette en vaak zoete tussendoortjes!

Snacks
Berucht zijn natuurlijk de bekende producten uit de snackbar. We doelen op de producten die het liefst met veel mayonaise of pindasaus worden opgediend. Denk maar eens aan het reeds genoemde frietje met en die frikadel speciaal … inderdaad een wel heel speciale “vet-leverancier’. In het Dag-doe-boek zien we veel alternatieven voor snacks. Maak er gebruik van!