Wanneer heb ik overgewicht?

Dit is uiteraard een veelgestelde vraag bij veel mensen. Wanneer heb ik overgewicht? Of je overgewicht is te bepalen met behulp van je middelomtrek. Deze dient gemeten te worden op het smalle deel van je middel. Vaak is dat tussen de onderste rib en aan de bovenkant van je heupbeen. Over het algemeen zijn de richtlijnen als dit bij een man meer dan 102 centimeter is en bij een vrouw meer dan 88. Dan is er gemiddeld gezien sprake van een te zwaar lichaam. Een andere veelgebruikte methode om je overgewicht te meten is de quetelet-index.

De Quetelet-index: een eenvoudige berekening

Nadat we onze lengte en gewicht gemeten hebben kunnen we nagaan hoe het met ons overgewicht staat. We maken dan gebruik van de zogenaamde Quetelet-index: deze wordt gevonden door het gewicht door het kwadraat van de lengte (dus lengte maal lengte) te delen. Het gewicht wordt daarbij gemeten in kilogrammen en de lengte in meters.

gewicht
Quetelet-index = ————————
lengte x lengte

Bijvoorbeeld; stel iemand weegt 60 kg en heeft een lengte van 170 cm (dus 1,70 meter). We delen dan 60 door 1,7 x 1,7 en vinden (met een rekenmachientje) de waarde 20.76 (afgerond 20.8). Zo’n gevonden waarde noemen we een Quetelet-index. De Quetelet-index blijkt in de praktijk een uitstekend gegeven om te zien of we te zwaar zijn. Laat u zich niet afschrikken door de naam. Overigens korten we naam vaak af tot: QI

Een voorbeeld

Een volwassen vrouw heeft een lengte van 160 cm, het gewicht bedraagt 74 Kg
Als we met deze twee gegevens gebruiken vinden we met een zakrekenmachientje een waarde van 28,9 (afronden tot op één decimaal achter de komma).

De betekenis van de waarde
De belangrijkste vraag is natuurlijk: ‘Wat zegt zo’n getal?’ Algemeen maken we dan de volgende indeling:

Getal groter dan 30
In dit geval is er sprake van ernstig overgewicht. Medisch gezien wordt u dringend aangeraden om af te vallen. Het is verstandig om contact met uw huisarts op te nemen.

Getal tussen de 27 en 30
Er is duidelijk sprake van overgewicht en het is dus wenselijk om af te vallen.

Getal tussen de 25 en 27
In dit geval zeggen we dat er neiging tot overgewicht is. Ook hier raden we u aan af te vallen.

Getal tussen de 18 en 25
We spreken hier van “een gezond gewicht’. Als u waarde tegen de 25 ligt is er niets op tegen om af te vallen om er gewoon wat beter uit te zien. Maar pas op u mag beslist niet onder de waarde 1 8 komen!

Getal onder de 18
In dit geval is er sprake van ondergewicht en is het dus gewenst om aan te komen. Als u in deze zone zit en u wilt toch afvallen dan raden we u dringend aan om direct met uw huisarts contact op te nemen!

Nog een laatste voorbeeld.
Een volwassen man van 180 cm weegt 85 kilo. Is er sprake van overgewicht?
Nu vinden we de waarde 26.3. We zien dat er sprake is van een neiging tot overgewicht en het is dus raadzaam om af te vallen.

Onthoud
Op grond van het gewicht en de lengte kan men met de QI nagaan of er sprakeis van ondergewicht, gezond gewicht dan wel overgewicht.