Wat is een gezond gewicht?

Is het nodig dat je gaat afvallen? Hoe weet je of je een gezond gewicht hebt? En hoeveel zou je af moeten vallen om een gezond gewicht te behalen. Allerlei vragen waarop je in dit artikel het antwoord gaat vinden.

BMI

Er is een methode om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Dit wordt bepaalt aan de hand van je BMI. BMI staat voor Body Mass Index en is een verhouding tussen lengte en gewicht.

Bij een BMI lager dan 18,5 spreken we over ondergewicht. Je hebt dan te weinig reserves om perioden op te vangen waarin je niet kunt eten, als je ziek bent bijvoorbeeld. Het advies bij een BMI die lager is dan 18,5 is om aan te komen. Dit doe je door meer te gaan eten.

Ligt je BMI tussen de 18,6 en 24,9 dan heb je een gezond BMI, je bent niet te licht en niet te zwaar. Je mag er dan vanuit gaan dat je minder risico loopt op chronische ziekten, mits je verder verantwoord leeft.

Is je BMI hoger dan 25 dan heb je overgewicht. Het is dan nodig om wat kilo’s kwijt te raken zodat je weer een gezond gewicht hebt.

Bij een BMI hoger dan 30 wordt gesproken over obesitas. Dit is een ernstige vorm van overgewicht waarbij je gezondheidsrisico’s loopt.

Hier kan je berekenen of je een gezond gewicht hebt.

Wat als je overgewicht hebt?

Is je BMI hoger dan 25 dan heb je overgewicht. Als je maar een paar kilo hoeft af te vallen voor een gezond gewicht dan kan je dat eenvoudig doen met wat leefstijlaanpassingen. Moet je meer dan 5 kilo afvallen dan kan je beter een dieet volgen om je streefgewicht te bereiken.

Om een paar kilo kwijt te raken kan je je leefstijl aanpassen. Vaak is de oorzaak van overgewicht het eten van teveel suiker. Een paar kilo kwijt raken kan dan makkelijk bereikt worden door minder (of geen) toegevoegde suikers meer te eten. De aanpassing die je dan in je dieet moet maken is maar klein. Vaak zijn frisdranken, zuiveldrankjes en vruchtensappen de voornaamste suikerleveranciers. Door deze te vervangen door water, light dranken, zwarte koffie, kruidenthee of groene thee heb je een stuk minder suiker in je dieet.

Er zijn ook voedingsmiddelen waarin suiker zit en waarvan je dit misschien niet zou verwachten. Zo zit er vaak suiker in kant-en-klaarmaaltijden, kant-en-klaar soepen, sauzen, vleeswaren en dressings. Het loont om hier op te letten zodat je minder suiker binnen krijgt.

In plaats van minder eten kan je ook meer gaan bewegen (of beide). Als je overgewicht hebt dan is dit het gevolg van een calorieoverschot; het eten van meer calorieën dan je lichaam verbrand. Je kunt dan minder gaan eten om meer gaan verbranden. Bij meer bewegen denken veel mensen gelijk aan hardlopen. Dit is natuurlijk een prima sport om veel calorieën te verbranden maar het is wel een blessuregevoelige sport. Gelukkig zijn er nog voldoende andere manieren om calorieën te verbranden. Zo verbrand je met een uurtje stevig door wandelen toch ook al zo’n 250 kcal. En je kunt ook gaan fietsen of skeeleren. Ben je erg gevoelig voor blessures dan is zwemmen een uitkomst. Je gewrichten hebben dan het minst te verduren.

Ook krachttraining is prima om mee af te vallen. Het voordeel van krachttraining is een toename in spiermassa. Hierdoor gaat de stofwisseling omhoog.

Een dieet volgen

Moet je meer dan 5 kilo afvallen dan is het goed om hier een dieet voor te gaan volgen. Je hebt dan een duidelijk doel en een begin en een einde. Zeker als je meer dan 10 kilo moet afvallen is het nodig om je eetgewoonten (in ieder geval tijdelijk) even om te gooien. Het overgewicht heb je immers gekregen door je huidige eet en leefgewoonten.

Het eerst waarmee je wordt geconfronteerd als je wilt gaan afvallen is de keuze van een dieet. Een ouderwets dieet is het vetarme dieet. Maar tegenwoordig volgt bijna niemand meer een vetarm dieet. Afvallen met een vetarm dieet is namelijk moeizaam en je hebt veel honger. Betere dieetvormen zijn het koolhydraatarme dieet en het eiwitdieet.

Bij het koolhydraatarme dieet ga je minder koolhydraten eten en meer vetten. Het eiwit dieet lijkt hierop. Ook bij het eiwit dieet ga je minder koolhydraten eten. Maar in plaats van deze vervangen door vetten ga je deze vervangen door eiwitten.

Minder koolhydraten eten spelen een belangrijke rol in de strijd tegen overgewicht. Dit komt door het effect van koolhydraten op de hormonen. Het hormoon insuline speelt een alles bepalende rol bij het afvallen. Onder invloed van insuline zal het lichaam altijd vet willen vasthouden. Vet kan pas verbrand worden als de insuline onder bepaalde waarden blijft. Insuline wordt door de alvleesklier aangemaakt als we koolhydraten hebben gegeten. Koolhydraten worden in de maag en dunne darm afgebroken tot glucose. Deze glucose wordt afgegeven aan de bloedbaan. De insuline zorgt er vervolgens voor dat de cellen de glucose kunnen opnemen om daar als energie te gebruiken.

Door minder koolhydraten komt er minder glucose in de bloedbaan en is er minder insuline nodig. Hierdoor wordt het lichaam in de gelegenheid gesteld om vet te gaan verbranden.

Door koolhydraten te vervangen door vetten of eiwitten heb je nog een belangrijk voordeel. Vetten en eiwitten zorgen namelijk voor een goed gevoel van verzadiging. Dit in tegenstelling tot koolhydraten. Bij koolhydraatrijke voedingsmiddelen is het lastig om te stoppen met eten. Als je iets eet wat vet of eiwitrijk is dan raak je vanzelf verzadigd. Je stopt dan automatisch met eten wanneer je genoeg hebt. Omdat vetten en eiwitten moeilijker te verteren zijn dan koolhydraten blijft vetrijke en eiwitrijke voeding langer in de maag. Je hebt dan, tussen de maaltijden door, minder snel honger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *