wat zijn broodmaaltijden?

In Nederland meestal 2 keer per dag
In sommige landen eet men 2 maal per dag een warme maaltijd. In Nederland is het gebruikelijk om slechts 1 maal per dag warm te eten. De andere 2 maaltijden zijn doorgaans broodmaaltijden. Het is dus belangrijk om te weten wat “goede” broodmaaltijden zijn. Allereerst merken we op dat men bij voorkeur bruin- of volkorenbrood moet kiezen. In les 4 zien we waarom dit zo is.
Bij de broodmaaltijd letten we uiteraard ook op het broodbeleg. Bij de vorige vraag gingen we hier al op in. Het gevaar voor te veel vet ligt hier duidelijk weer op de loer! Als u van zoete producten houdt, neem dan bij voorkeur “halva-producten” bijvoorbeeld halva-jam.

Maar pas op … smeer het beleg dan ook niet stiekem wat dikker op de boterham!

Let speciaal op de margarine!
Er wordt veel voorlichting over met name dieetmargarine gegeven. Er is een hardnekkig misverstand dat producten als olie en dieetmargarine minder vet zouden zijn. Dieetmargarine bevat doorgaans evenveel vet als gewone margarine. Dieetmargarine bevat echter zogenaamde meervoudige onverzadigde vetzuren (bijvoorbeeld linolzuur) hetgeen van belang kan zijn om de kans op het optreden van hart- en vaatziekten te verminderen. Het begrip dieet kan hier dus verwarrend voorkomen. In onze afslankcursus heeft het begrip dieet vooral betrekking op het eten van energiebeperkte voeding. Soms kan het begrip dieet ook betrekking hebben op de samenstelling van het eten (bijvoorbeeld een zoutarm dieet).