Wat zijn echte dikmakers?

Iedereen kent wel de uitdrukking “dat is een echte dikmaker”. Maar wat zijn echte dikmakers? Het is net alsof er afzonderlijke voedingsmiddelen zijn waar je alleen maar dik van zou worden. Laten we duidelijk zijn: op zich zijn er geen voedingsmiddelen waar je alleen maar dik van wordt. Als u per dag enkel en alleen maar het bekende “frietje met” zou nemen, wordt u niet dik. De totale hoeveelheid energie van zo’n “frietje met” is beslist minder dan de hoeveelheid energie die u dagelijks nodig heeft. Maar het is duidelijk dat een voeding die zich beperkt tot enkel en alleen “een frietje met”, geen voeding is die erg evenwichtig is samengesteld. De verschillende voedingsstoffen die nodig zijn krijgen we juist binnen door gevarieerd te eten.

De gevaren bij “frietje met” liggen heel anders … De ervaring leert dat veel mensen dit frietje eten in een situatie dat hun dagelijkse voeding al (meer) dan toereikend is. Ja, in zo’n situatie krijgen we dus echt een “kwak” vet naar binnen en kunnen we het “frietje met” als een echte dikmaker opvatten.

Let op te vette voeding!

Het is van belang dat we bij onze dagelijkse voeding vooral letten op te vette voeding. Soms kun je direct zien dat voeding te vet is. Denk maar eens aan veel boter op je boterham, dat slagroomgebakje of die gebakken producten waar het vet letterlijk vanaf druipt.

Maar vergis je niet. Ook in bijvoorbeeld melk, kaas, koekjes, sausjes en chocola zit vet. Omdat je bij deze producten het vet niet ziet, spreken we ook wel eens van “onzichtbaar vet”. Je ziet het vet hier dus niet direct, maar pas op … er zit in deze producten wel degelijk veel vet! Voor alle duidelijkheid, vet is op zich geen verboden voedingsstof.

Onthoud

Bij veel producten ziet men direct dat ze vet zijn, maar er zijn ook productendie vet zijn en waar men dat niet direct ziet.

Producten die vet zijn bevatten veel calorieën. Ook producten die zoet zijn (gezoet met suiker) bevatten veel calorieën. Als we door eten en drinken meer calorieën opnemen dan dat we gebruiken zal onze voorraad vet helaas groeien. In les 5 zullen we daar nog uitgebreid op ingaan. Nu volstaan we met de wetenschap dat we extra voor de te vette producten moeten waken.

Pas op met een uitdrukking in grammen!

Soms zien we tabellen waarbij het vetgehalte in “aantal grammen” wordt weergegeven. In de praktijk vergeet u die getallen waarschijnlijk en we raden dus niet aan om die getallen uit het hoofd te leren. Het belangrijkste is dat u weet welke producten te vet zijn. Bovendien is het van belang om te weten welke bereidingswijze vette producten oplevert. In het korte overzicht geven we aan of een bepaald product veel of weinig vet bevat. Uiteraard met de bedoeling: pas op voor “vette producten”!