Ziekenhuisdieet

Ziekenhuisdieet:
Het ziekenhuisdieet is een dieet waarbij in een korte tijd veel kilo’s worden verloren. Door een strak voedingsschema te volgen kan er veel gewicht verloren worden. Gemiddeld valt men in vijf dagen vijf kilo af. Dit is dus zeer goed voor een dieet. Echter is dit dieet niet voor lange termijn. Daarnaast is het ziekenhuisdieet niet heel erg gezond, omdat er weinig gegeten wordt. Toch krijgt men veel vitaminen binnen als dit dieet gevolgd wordt.

Het ziekenhuisdieet wordt veel gebruikt in ziekenhuizen wanneer een patiënt een aantal kilo moet verliezen voordat deze voor een operatie gaat. Hierdoor zal de operatie makkelijker verlopen. Door het dieet toe te passen kunnen er zeer goede resultaten neergezet worden. Dit dieet moet echter wel goed gevolgd worden en daarnaast is dit dieet ook zeer streng. Er mogen uiteraard geen tussendoortjes genomen worden. Daarnaast is het sowieso niet aan te raden om voeding te nemen die buiten het voedingspatroon en voedingsschema van het ziekenhuisdieet valt, omdat dit enkel het afvallen zal tegenwerken. Hierdoor zal het langer duren voordat het streefgewicht bereikt is. Het ziekenhuisdieet wordt veel gebruikt om in korte tijd gewicht te verliezen en hierdoor na het dieet gemakkelijk op gewicht te kunnen blijven.

Tijdens het ziekenhuisdieet mag er onbeperkt koffie, thee, mineraal- en kraanwater gedronken worden. Echter mogen deze koffie en thee niet met suiker of een zoetje gedronken worden en mag er ook geen melk toegevoegd worden aan de warme dranken. Het drinken van veel water bij het ziekenhuisdieet is van groot belang, omdat het water helpt met het afvoeren van de afvalstoffen van het lichaam waardoor het afvallen uiteindelijk gemakkelijker zal gaan.

Het ontbijt van het ziekenhuisdieet is elke dag het zelfde. Echter kan er een klein beetje gevarieerd worden binnen het ontbijt waardoor het niet eentonig wordt en er dus wel elke dag genoten kan worden voor het ontbijt. Genieten van de voeding is belangrijk, omdat men zo sneller een voldaan gevoel krijgt en hierdoor zal het hongergevoel ook langer wegblijven. Elke dag zal het ontbijt bestaan uit een grapefruit of sinaasappel (mogen geperst worden, maar het vruchtvlees moet hierbij wel opgegeten worden), een geroosterde boterham of een beschuit (geen beleg) en een kopje koffie of thee. Het beste is om bij het ontbijt groene thee te drinken, omdat deze de spijsvertering bevordert waardoor er meer vet verbrand zal gaan worden in de loop der tijd. Daarnaast is het ook hierbij niet de bedoeling dat er suiker of een andere zoetstof toegevoegd wordt aan de warme drank.

Voor de middagmaaltijd zijn er ook strenge regels. Deze verschillen echter wel elke dag. Hieronder zul je de dagen van het ziekenhuisdieet zien met daar achter de voeding die gegeten mag worden tijdens de middagmaaltijd van het ziekenhuisdieet.
Maandag: Het beste kan er begonnen worden met het eten van een sinaasappel of een grapefruit. Daarnaast mag er ook een ei gegeten worden tijdens de lunch. Wanneer deze gebakken wordt mag er uiteraard geen boter gebruikt worden. Deze kan gebakken worden door olijfolie in een pan op te warmen en deze uit de pan te gieten wanneer deze gloeiend heet is. Hierna kan het ei in de pan gebakken worden. Er mogen bij de middagmaaltijd ook twee bekers (half)volle yoghurt gegeten worden. Dit komt neer op ongeveer 400 milliliter yoghurt. Ook mogen er twee beschuiten of twee geroosterde boterhammen bij de middagmaaltijd op maandag gegeten worden.
Dinsdag: Op de tweede dag van het ziekenhuisdieet mag er tussen de middag hetzelfde gegeten worden als op maandag. Hierin zit geen enkel verschil.
Woensdag: Ook op woensdag mag er hetzelfde als op maandag gegeten worden. Ook hierbij zitten er geen verschillen.
Donderdag: Op donderdag verandert de middagmaaltijd weer. In plaats van de yoghurt mag er nu 125 gram kwark gegeten worden. Het ei wordt nu vervangen door een tomaat. Hierbij moet wel een grote tomaat gekozen worden, zodat deze niet alleen dorstlessend is maar ook goed vult. Daarnaast mag er ook een zure augurk gegeten worden. Dit is in plaats van het stuk fruit dat men op de andere dagen mocht eten. Als laatst mag er dit keer slechts één beschuit of geroosterde boterham gegeten worden tussen de middag.
Vrijdag: Op de laatste dag van het ziekenhuisdieet mag er tussen de middag slechts één beschuit of geroosterde boterham gegeten worden. Daarnaast mag er ook 200 gram vis gegeten worden. Deze vissoort mag zelf gekozen worden, maar vaak kiest men hier voor zalm of tonijn. Deze mogen wel op smaak gebracht worden met zout en peper, maar er mogen geen andere ingrediënten met de vis gegeten worden. Ook mag er tussen de middag één tomaat gegeten worden. Hierbij is het handig om weer voor een grote tomaat te kiezen, zodat deze dorstlessend is en goed vult.

De avondmaaltijden verschillen ook iedere dag, omdat deze de maag niet moeten laten wennen aan de voeding, maar er voor moeten zorgen dat het lichaam uiteindelijk overgaat op het verbranden van het lichaamsvet. De verschillende avondmaaltijden die gedurende de 5 dagen van het ziekenhuisdieet gegeten mogen worden zijn hieronder weergegeven. Ook hierbij geldt dat er beter niets anders naast deze maaltijden gegeten kan worden en dat tussendoortjes in alle gevallen het beste vermeden kunnen worden.
Maandag: Bij de avondmaaltijd mogen er 2 eieren gegeten worden. Deze mogen zowel gekookt als gebakken worden. Ook hierbij geldt dat er beter geen gebruik gemaakt kan worden van boter bij het bakken van de eieren, maar dat er beter gebruik gemaakt kan worden van olijfolie die slechts opgewarmd wordt en daarna weggegoten wordt. Hierbij mogen ook twee tomaten gegeten worden. Wanneer er besloten wordt om het ei te bakken kiezen veel mensen er voor om de tomaat in het gebakken ei te eten. Hierbij mogen ook twee beschuiten of geroosterde boterhammen gegeten worden. Ook mag er een halve krop sla gegeten worden. Hierbij mag olie of azijn toegevoegd worden, maar dit moet uiteraard wel met mate gedaan worden. Een dressing is hierbij sowieso niet aan te raden. Als toetje mag er één beker (half)volle yoghurt genomen worden.
Dinsdag: De avondmaaltijd op dinsdag bestaat allereerst uit een stuk fruit. Hierbij kan er weer gekozen worden tussen een sinaasappel en grapefruit en is het persen van deze vruchten uiteraard geen probleem zolang het vruchtvlees ook opgegeten wordt. Daarnaast mag er ook een tomaat gegeten worden bij de avondmaaltijd. Op de tweede dag van het ziekenhuisdieet mag er ook een stuk vlees gegeten worden, namelijk een bief tartaar. Ook mag er slechts één beschuit of geroosterde boterham gegeten worden tijdens deze maaltijd. Als dessert mag er wederom een beker (half)volle yoghurt gegeten worden.
Woensdag: Bij de derde avondmaaltijd mag er ditmaal weer een stuk fruit gegeten worden. Hierbij kan weer gekozen worden tussen een sinaasappel en een grapefruit. Ook mag er bij deze maaltijd een biefstuk van maximaal 125 gram gegeten worden. Ook hier mag weer een beschuit of geroosterde boterham gegeten worden. Als toetje mag er wederom een beker (half)volle yoghurt genomen worden.
Donderdag: Ook de avondmaaltijd verschilt op donderdag met de andere dagen. Bij de vierde avondmaaltijd mag er namelijk ditmaal als fruit een appel genomen. Daarbij mogen ook twee tomaten genomen worden. Net als op dinsdag mag er ook op de vierde dag van het ziekenhuisdieet een bief tartaar genomen worden. Uiteraard mag er ook een beschuit of geroosterde boterham gegeten worden bij de avondmaaltijd.
Vrijdag: Bij deze laatste avondmaaltijd mag er om te beginnen een ei gegeten worden. Deze mag gekookt of gebakken worden. Bij het bakken moet er uiteraard rekening gehouden worden met de eerder genoemde bereiding. Ook mag er hierbij één tomaat gegeten worden. Op de laatste dag mag er ook nog een halve krop sla (met olie of azijn, maar geen dressing) gegeten worden. Hierbij mag geen toetje genomen worden.

Dit strenge dieet kan tot flink wat gewichtsverlies leiden. Hierdoor wordt het ziekenhuisdieet ook wel een crash dieet genoemd. Bij dit dieet moet namelijk alle andere voeding opzij gezet worden en mag er alleen voeding gegeten worden die voorgeschreven wordt wat leidt tot een zeer hoog gewichtsverlies. Het ziekenhuisdieet kan maar vijf dagen gevolgd worden, maar kan tot leiden tot wel vijf kilo gewichtsverlies. Na deze vijf dagen moet er minimaal twee dagen rust genomen worden voordat men verder mag gaan met het dieet. Hierna mag het nog twee maal gedaan worden (met uiteraard slechts vijf dagen per week en het weekend rust) waarna een gehele week rust genomen moet worden.

Het is bij het ziekenhuisdieet erg belangrijk dat alleen de voorgeschreven voeding gegeten wordt. Wanneer er tussendoortjes genomen worden zal dat uiteindelijk leiden tot vertraging van het verliezen van gewicht, omdat het moeilijker is om vet te verbranden wanneer er energie via de tussendoortjes het lichaam binnenkomt. Ook is het belangrijk om elke dag minimaal 8 glazen water te drinken. Dit kan door middel van warme dranken, zoals koffie en thee, maar ook door het drinken van mineraal- en kraanwater. Het is aan te raden dat men minimaal 2 liter per dag drinkt, zodat de afvalstoffen gemakkelijk het lichaam uit geleid kunnen worden en hierdoor gewicht verloren wordt. Het ziekenhuisdieet geeft veel gewichtsverlies als resultaat, maar moet niet overdreven worden. Het lichaam moet namelijk wel gezond blijven wanneer er gewicht verloren wordt. Door dagelijks ook vitaminepillen in te nemen wordt de dagelijkse hoeveelheid vitaminen ook door het lichaam opgenomen waardoor het uiteindelijk een zeer gezond dieet kan worden.